Молдова ризикує втратити фінансову підтримку МВФ в разі дочасних виборів - Ган

Понеділок, 3 червня 2019, 15:08

Якщо Молдові доведеться проводити дострокові парламентські вибори, Міжнародний валютний фонд, найімовірніше, припинить програму фінансування країни, а також у неї виникнуть проблеми з фінансовою підтримкою з боку ЄС.

Про це заявив єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоганнес Ган за підсумками візиту до Кишинева, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

"Якщо будуть дострокові вибори, є ризик, що МВФ припинить фінансову підтримку. Це позначиться і на фінансовій підтримці, яку Молдові надає ЄС", - заявив Ган.

Після трьох місяців невдалих спроб сформувати парламентську більшість між проєвропейським блоком ACUM і соціалістами, які виграли вибори в лютому, у Молдові виникла вірогідність формування проросійської коаліції.

Демократична партія на чолі з магнатом Владом Плахотнюком (на виборах стала другою) запросила в п'ятницю соціалістів на коаліційні переговори -  всього за тиждень до крайнього терміну, щоб сформувати уряд і запобігти достроковим виборам.

З Додоном у коаліцію: у Молдові готують оновлення влади за участі друзів РФ

"Я намагався, зрозуміти на якому етапі знаходиться формування правлячої коаліції. За моєю інформацією, уряд потрібно сформувати в червні, інакше є ризик, що президент повинен буде розпустити парламент і призначити дострокові вибори", - розповів Ган.

"Я зустрівся з лідерами всіх трьох великих політичних партій, президентом і прем'єром. Повторюся, ЄС нічого не нав'язує, але ми зацікавлені в стабільному уряді і стабільній більшості в парламенті", - зазначив він.

"Створюється відчуття, що досі, принаймні офіційно, не було переговорів про формування коаліції. І це дивно в країні, де діє плюралізм, і жодна партія не може претендувати на більшість. Для демократії важливо створити коаліційний уряд, що означає, що кожна партія повинна пожертвувати чимось з того, що вона обіцяла перед виборами", - пояснив єврокомісар.

За його словами, жодну з трьох партій не можна виключати з переговорів.

"У ЄС особливе ставлення до партії "Шор". Партію "Шор", наскільки я розумію, вже виключили з переговорів про коаліцію. Ми віримо, що всі три великі партії повинні брати участь в переговорах зі створення коаліції", - сказав Ган.

"Будь-який уряд ми будемо оцінювати з точки зору того, як він забезпечує незалежність юстиції, свободу медіа, прозорість і верховенство закону. Після сьогоднішніх дискусій мені здається, що (формування коаліції, - Ред.) - це не велика проблема, якщо буде для цього політична воля, сміливість, усвідомлення відповідальності. Сподіваюся, скоро у вас буде уряд", - додав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.