Чехія обурена проектом закону РФ про учасників радянського вторгнення 1968 року

Понеділок, 3 червня 2019, 17:46

Міністерство закордонних справ Чехії розкритикувало проект закону Росії, яким статус ветерана бойових дій може поширитися на військовослужбовців СРСР, які брали участь у вторгненні до Чехословаччини.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу відомства.

МЗС Чеської Республіки опублікувало резолюцію щодо проекту федерального закону Росії "Про зміни та доповнення до федерального закону про ветеранів".

"Ніхто не знав, як виглядали загиблі": нові подробиці радянського вторгнення в Чехословаччину

"У серпні 1968 року Чехословаччина була окупована більшістю країн Варшавського договору при грубому порушенні міжнародного права, проти волі законних представників країни того часу і абсолютної більшості її громадян. Хоча Міністерство закордонних справ з повагою ставиться до того, що питання соціальної політики є внутрішньою справою кожної країни, з іншого боку, воно серйозно стурбоване аргументацією поправки до закону, сформульованої як "виконання завдань при придушенні спроби державного перевороту і забезпеченні стабілізації ситуації в ЧССР на період масштабної військово-стратегічної операції військ країн-членів Варшавського договору з 21 серпня до листопада 1968 року".

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки вказує, що Договір про дружні відносини і співробітництво між Чеською Республікою та Російською Федерацією, підписаний президентами двох країн у серпні 1993 року ясно вказує на бажання обох країн у взаєминах "покінчити з тоталітарним минулим, пов'язаним з неприпустимим застосуванням сили проти Чехословаччини в 1968 році і подальшим невиправданим перебуванням радянських військ на чехословацькій території".

"Ми виходимо з припущення, що російська сторона вважає цей договір чинним і не допустить кроків, що ставлять під сумнів його зміст", - додали у Празі.

Ще 2016 року три депутати Держдуми Росії від КПРФ запропонували присвоїти учасникам сил вторгнення статус військових ветеранів. 30 травня 2019 року в Державній думі пройшов круглий стіл, на якому розглядався внесений фракцією КПРФ законопроект "Про розповсюдження статусу ветерана бойових дій на військовослужбовців Збройних сил СРСР, яких надсилали до Чехословаччини в серпні 1968 року в складі військ Варшавського договору".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.