Глава КС Чехії обурений ухвалою щодо готелю, що не селив росіян без осуду анексії Криму

Понеділок, 3 червня 2019, 19:40

Після того як Конституційний суд Чехії став на сторону готелю в Остраві, який вимагав від громадян Росії письмово підтверджувати свою незгоду з анексією Криму, його глава Павел Рихетський висловив свою незгоду з подібним вердиктом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Radio Praha.

24 березня 2014 року власник чотиризіркового готелю Brioni Boutique Hotel Томаш Крчмарж вивісив оголошення про те, що через анексію Росією Криму громадян РФ тут поселяти не будуть. Через кілька днів, однак, він змінив умову: громадян Росії готель поселятиме лише в разі, якщо вони письмово заявлять про засудження окупації Криму.

Чеська торговельна інспекція тоді вирішила, що такий підхід є дискримінацією і оштрафувала Крчмаржа на 50 тисяч крон (приблизно 2 тисячі євро).

Пройшовши цілу низку успішних і неуспішних судових розглядів у різних інстанціях, Томаш довів справу до Конституційного суду, який нещодавно постановив, що в діях готелю немає дискримінації.

В обґрунтування свого вердикту судді КС повідомляють, що Brioni Boutique Hotel, заздалегідь попередивши про обмеження, що стосуються проживання, повівся передбачувано. Будь-який потенційний клієнт може вибрати, прийнятні для нього умови. Крім цього, як роз'яснили представники КС, "центр Острави рясніє десятками інших об'єктів для тимчасового проживання, тому труднощів із пошуком альтернативи у потенційних клієнтів виникнути не повинно".

В Італії подав у відставку урядовець, який ініціював визнання Криму російським

"Отже, що передбачувана дискримінація дозволена, а заборонена тільки непередбачувана дискримінація? Перш за все, не можна вважати правдою те, що нібито не принизливо в рамках "споживчих" відносин суб'єктів вимагати від клієнта письмове підтвердження про згоду або незгоду з політикою своєї держави. Неправда і те, що допустима дискримінація на основі громадянства. Це принцип колективної провини, який взагалі в такому ділі не застосуємо", - сказав Рихетський.

Справу повернуто на новий розгляд до Верховного адміністративного суду. Рихетський вважає, що справою можуть зайнятися європейські суди, адже в ході розгляду чеські судді виходили також з узгоджених принципів і європейського права, в тому числі що стосуються міжнародно-правових стандартів у сфері недопущення дискримінації. Вищий адміністративний суд (NSS), на його думку, повинен звернутися до Європейського суду в Люксембурзі.

Суддя-референт Конституційного суду Войтех Шімічек аргументував прийняття постанови тим, що "ці заходи були продиктовані безпосередньою реакцією з боку готелю на однозначне порушення міжнародного права. Зрештою, дії відповідача відповідали чеській зовнішній політиці і політиці міжнародних організацій".

КС в той же час допускає, що "форма вираження позиції щодо Криму могла бути іншою, але це, тим не менш, не було суттю розгляду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.