Майбутній уряд Фінляндії представив програму зовнішньої політики

Вівторок, 4 червня 2019, 15:53

Відповідальний за формування уряду Фінляндії, соціал-демократ Антті Рінне, заявив, що його новий уряд складатимуть 19 міністрів з п'яти партій.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EUobserver.

До складу уряду мають увійти Соціал-демократична партія, "Центр", "Зелені", Лівий Альянс і Шведська народна партія Фінляндії.

Коаліція матиме міцну більшість із 116 голосами. Рінне - перший лівий прем'єр-міністр країни за 16 років. "Зелені" отримають посади міністра закордонних справ і міністра навколишнього середовища.

Росія в програмі уряду згадується, але не виділено, а поряд з іншими великими державами, які розміщені в алфавітному порядку. Таке ж нейтральне ставлення простежується і щодо Північноатлантичного альянсу, пише Yle.

"В основі політики безпеки і оборони Фінляндії лежить збереження національної свободи дій і можливості вибору. При цьому зберігається можливість подати заяву на вступ до НАТО", - значиться в програмі.

Майбутній прем'єр-міністр Антті Рінне підтвердив, що в політиці Фінляндії щодо НАТО не очікується змін.

Консультативну місію ЄС в Україні очолить гендиректор фінської митниці

Уряд Рінне також хоче далі розширити співпрацю зі Швецією в галузі оборони. Підкреслюється також значення ЄС для Фінляндії.

Урядова програма містить пункт, згідно з яким нинішні 64 винищувача "Хорнет" ВПС Фінляндії будуть в повному обсязі замінені на нові. Угода про покупку нових винищувачів має бути укладена в 2021 році.

Нагадаємо, Соціал-демократична партія Фінляндії виграла парламентські вибори в квітні, набравши 17,7% голосів – всього на 0,2% більше, ніж їхній найближчий конкурент крайня права, євроскептична партія "Істинні фіни".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.