Росія і Асад з квітня обстрілюють цивільних у Сирії із забороненої зброї – HRW

Вівторок, 4 червня 2019, 17:31

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила сирійсько-російський військовий альянс у використанні "коктейлю із забороненої та змішаної зброї" для атак на мирних мешканців північно-західної частини Сирії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

За даними правозахисників, починаючи з 26 квітня, в районах, контрольованих антиурядовими групами в провінціях Ідліб, Хама і Алеппо, щодня відбуваються сотні атак, в результаті яких вже загинули близько 200 мирних осіб, зокрема діти.

У HRW розповідають про використання як заборонених касетних боєприпасів і вогнепальної зброї, так і бочкових бомб у населених мирними мешканцями місцях.

"Тим часом Росія зловживає своєю позицією в Раді безпеки ООН, щоб захистити себе і свого союзника в Дамаску, та продовжувати ці зловживання проти мирних мешканців", – заявила виконувач обов’язків директора програм HRW по Близькому Сходу Лама Факіх.

Україна пояснила у Гаазі, як РФ порушила конвенцію про фінансування тероризму

У квітні на північному заході Сирії посилилися бойові дії після шестимісячного затишшя, домовленого президентами РФ і Туреччини.

Сирійські повстанці, підтримані Туреччиною, заявляють, що Москва і сирійський уряд намагаються захопити контроль над двома ключовими магістралями в їхньому останньому анклаві на північному заході країни.

Асад прагне відновлення контролю над стратегічними магістралями М5 і М4 від Алеппо до Хами і Латакії на узбережжі Середземного моря, двома найважливішими транспортними артеріями довоєнної Сирії.

США днями також звинуватили режим Асада в новому застосуванні хімічної зброї. Адміністрація Дональда Трампа двічі наносила вогняні удари по Сирії у зв'язку з використанням хімічної зброї режимом Асада - в квітні 2017 і квітні 2018 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.