ЄС вніс зміни до візового кодексу у відповідь на виклики нелегальної міграції

Четвер, 6 червня 2019, 12:59

Рада ЄС ухвалила поправки до візового кодексу, які полегшують умови отримання віз для добросовісних мандрівників і сприяють боротьбі з нелегальною міграцією.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на рішення Ради ЄС.

Нові правила означають швидші і зрозуміліші процедури для тих, хто подорожує у законний спосіб. Зокрема, візову заявку тепер можна подати за 6 місяців (замість сьогоднішніх трьох) і не пізніше 15 діб до дати початку подорожі. Також з’являється можливість заповнення і підпису заявки в електронній формі. Крім того, запроваджується гармонізований підхід щодо мультивіз для тих, хто подорожує часто і має позитивну візову історію.

За новими правилами, збільшується і вартість консульського збору – з 60 до 80 євро. Оновлений кодекс передбачає перегляд розміру візового збору кожні три роки.

Зміни також сприятимуть поліпшенню співпраці ЄС з третіми країнами щодо реадмісії шляхом введення нового механізму використання обробки віз в якості важеля.

В рамках цього механізму комісія буде регулярно оцінювати співпрацю з третіми країнами у справі реадмісії. У тих випадках, коли та чи інша країна не співпрацює, комісія буде пропонувати Раді прийняти рішення про застосування конкретних обмежувальних візових заходів, пов'язаних з обробкою віз.

З іншого боку, якщо країна демонструватиме позитивну співпрацю з реадмісії, Єврокомісія може запропонувати Раді ЄС прийняти рішення, що передбачає зниження візового збору, скорочення часу для прийняття рішення про видачу візи, або збільшення терміну дії багаторазових віз.

Нинішній візовий кодекс набув чинності 2010 року. Єврокомісія представила свої пропозиції щодо зміни в березні минулого року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.