Меркель назвала умову вибору нового керівництва ЄС

Понеділок, 1 липня 2019, 14:54

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила про необхідність знайти топ-посаду для так званого Spitzenkandidaten, яким є німець Манфред Вебер.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Після другого дня безрезультатного саміту ЄС Меркель заявила, що таке рішення необхідне для забезпечення того, що пакет кандидатур на топ-посади отримає затвердження в Європейському парламенті.

"Для мене залишається важливим, щоб Spitzenkandidaten...ніс відповідальність в майбутньому. Я все ще думаю, що це необхідна умова для отримання більшості в парламенті", - сказала Меркель.

Система "spitzenkandidaten" - це принцип вибору президента Єврокомісії, згідно з яким Європарламент призначає на цю посаду лідера найбільшої фракції. Цього разу це представник ЄНП Вебер.

Саміт ЄС про топ-посади в ЄС призупинили через кандидатуру Георгієвої – ЗМІ

Така система вибору президента спрацювала вперше в 2014 році і сприяла обранню Жана-Клода Юнкера. Але тепер президент Франції Еммануель Макрон і президент Європейської ради Дональд Туск, на відміну від Меркель, виступають проти цього принципу, віддаючи перевагу більш демократичному способу - голосуванню в Європарламенті для остаточного призначення президента Єврокомісії.

Вебер певний час був основним претендентом на посаду президента Єврокомісії, але у червні стало відомо, що він не очолить топ-інституцію ЄС. Сьогодні розглядався варіант розділити пост президента Європарламенту між Вебером та Гі Верхофстадтом.

Відповідаючи на питання, що може змінитися завтра в переговорах лідерів ЄС, Меркель відповіла: "Якби ми знали, що зміниться завтра, ми могли б продовжувати сьогодні".

Канцлер Німеччини сказала, що розуміє, що нездатність досягти угоди поки створює погане враження для суспільства

"Однак, політики намагаються досягти того, що можливо, а іноді це триває деякий час", - додала вона.

Нагадаємо, у понеділок саміт лідерів ЄС було призупинено, оскільки вони не змогли домовитися щодо кандидатур на посади керівників топ-інституцій Євросоюзу. Саміт відновить роботу у вівторок.

Про рішення призупинити роботу саміту в Брюсселі стало відомо після того, як стали публічними деталі пакетної домовленості про призначення нових керівників головних інституцій блоку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.