США оголосили створення військової коаліції у Перській затоці

Середа, 10 липня 2019, 10:23

Влада США хоче створити міжнародну коаліцію для захисту комерційного судноплавства поблизу берегів Ірану і Ємену.

Про це оголосив голова Комітету начальників штабів Збройних сил США генерал Джозеф Данфорд, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на RFE/RL.

"Ми зараз співпрацюємо з низкою країн, щоб зрозуміти, чи можемо ми зібрати коаліцію, яка забезпечувала б свободу судноплавства в Ормузькій і Баб-ель-Мандебській протоках", - сказав Данфорд.

З якими державами ведуться переговори про коаліцію, генерал не уточнив. "Я вважаю, що, ймовірно, протягом наступних кількох тижнів ми визначимо, у яких країн є політична воля, щоб підтримати цю ініціативу", - сказав він.

Держсекретар США Майк Помпео висловив сподівання, що до коаліції приєднаються понад 20 країн. 

У травні Вашингтон оголосив про направлення авіаносця й оперативної групи бомбардувальників у Перську затоку, щоб протистояти тому, що американські чиновники назвали "явними ознаками" загроз від Ірану для США і союзників у регіоні. США також оголосили про розгортання на Близькому Сході додаткової системи протиракетної оборони Patriot та корабля USS Arlington.

Протистояння набуло військового виміру в останні тижні: Вашингтон звинувачує Іран у нападі на японський та норвезький нафтові танкери в Перській затоці, а Іран збив американський дрон. Після цього Гібралтар затримав іранський супертанкер на запит Сполучених Штатів до Великої Британії.

За останні два місяці Вашингтон різко посилив санкції проти Тегерану з метою взагалі зупинити його експорт нафти. 

Президент Ірану Хасан Рухані погрожував перекрити Ормузьку протоку, якою проходить близько третини всієї транспортованої морем нафти. 

Через Ормузьку протоку проходять усі кораблі Перської затоки. Вона є єдиним шляхом до відкритого моря для таких країн-нафтовидобувачів як Ірак, Кувейт, Бахрейн та Катар.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.