Британія звинуватила Іран у спробі затримати її танкер

Четвер, 11 липня 2019, 10:27

Уряд Великої Британії підтвердив, що іранські кораблі "намагалися затримати" британський нафтовий танкер в Ормузькій протоці.

Про це йдеться в офіційній заяві, оприлюдненій 11 липня, повідомляє "Європейська правда".

"Всупереч міжнародному праву три іранських кораблі намагалися затримати комерційне судно British Heritage під час проходу Ормузькою протокою", – йдеться в заяві.

Згідно з повідомленням, корабель Військово-морських сил Montrose змушений був "розміститися між іранськими кораблями та British Heritage та висловити застереження іранським суднам, які після цього розвернулися".

"Ми стурбовані цими діями та продовжуємо закликати іранську владу знизити напругу в регіоні", – повідомляє уряд Сполученого королівства.

Іран заперечує спробу зупинити британський танкер.

Перед цим Reuters з посиланням на чиновників США повідомило, що п'ять кораблів, які нібито належать Іранській революційній гвардії, наблизились до британського нафтового танкера в Перській затоці в середу і пропонували зупинитися в іранських водах неподалік.

Британський флот надіслав військовий корабель для супроводу танкера через Перську затоку після того, як Іран пригрозив захоплювати британські судна у відповідь на затримання танкера біля Гібралтару.

Раніше Вашингтон звинуватив Іран у нападі на японський та норвезький нафтові танкери в Перській затоці, а Іран збив американський дрон. 

Президент Ірану Хасан Рухані погрожував перекрити Ормузьку протоку, якою проходить близько третини всієї транспортованої морем нафти. 

Через Ормузьку протоку проходять усі кораблі Перської затоки. Вона є єдиним шляхом до відкритого моря для таких країн-нафтовидобувачів як Ірак, Кувейт, Бахрейн та Катар.

США напередодні оголосили створення військової коаліції у Перській затоці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.