Наступниця Юнкера: зовнішньополітичні рішення ЄС має ухвалювати кваліфікована більшість

Вівторок, 16 липня 2019, 10:55

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн, звертаючись до Європарламенту з проханням затвердити її президентом Європейської комісії, заявила, що зовнішньополітичні рішення ЄС повинні ухвалюватися кваліфікованою більшістю.

Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"ЄС повинен діяти швидко. І ось чому ми повинні набратися мужності, щоб ухвалювати зовнішньополітичні рішення кваліфікованою більшістю", - сказала вона, що викликало бурхливу реакцію серед депутатів.

"Наріжним каменем нашої оборони завжди буде НАТО", - додала фон дер Ляєн.

Як відомо, Лісабонська угода не передбачає інших механізмів голосування за ухвалення санкцій, крім досягнення консенсусу.

Наступниця Юнкера: Кремль не прощає слабкості, діалог можливий з позиції сили

Фон дер Ляєн, яку висунули лідери ЄС, потребує підтримки абсолютної більшості депутатів Європарламенту, це 374 голоси при таємному голосуванні.

Голосування призначено на 19:00 за київським часом, проте певності у її затвердженні немає.

Фон дер Ляєн поки може твердо розраховувати лише на підтримку своєї правоцентристської Європейської народної партії, яка контролює 182 місця в парламенті.

Депутати Європарламенту, які входять до групи "Зелені", заявили, що будуть голосувати проти її кандидатури.

Якщо фон дер Ляєн оберуть, вона стане першою в історії жінкою на чолі комісії та першою німкенею за понад пів століття. У середу вона піде у відставку з посади міністра оборони Німеччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.