Скандальний генсек Єврокомісії залишить посаду наступного тижня

Вівторок, 16 липня 2019, 14:51

Генеральний секретар Єврокомісії Мартін Зельмаєр заявив, що залишить свій пост "в кінці наступного тижня", щоб заспокоїти побоювання з приводу домінування Німеччини в керівництві ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Зельмаєр розповів, що він говорив з кандидатом на пост президента Європейської комісії від Німеччини Урсулою фон дер Ляєн про його відставку, коли вона вперше приїхала в Страсбург на зустріч з членами Європарламенту два тижні тому.

Наступниця Юнкера просить Європарламент затвердити її президентом Єврокомісії

"Я сказав їй, що ця проблема виникне, і що вона повинна відповісти, незалежно від мене. Я сказав їй: найголовніше, щоб ви виграли це голосування", - сказала він.

Сама Фон дер Ляєн в понеділок натякнула, що Зельмаєр, який вважається одним з найвпливовіших закулісних керівників в ЄС, піде, якщо вона стане президентом Комісії.

Його відставка - поступка критикам, стурбованим занадто великою кількістю німецьких чиновників у вищих ешелонах Єврокомісії.

Зельмаєр також припустив, що наступним генеральним секретарем, швидше за все, буде француз. "Ця комісія є франко-німецьким проектом, і це добре", - сказав він.

У Брюсселі на початку минулого року кілька місяців вирували пристрасті щодо призначення Зельмаєра. Багатьох цікавила як несподівана відставка попереднього генсека Єврокомісії 21 лютого, так і надзвичайно швидке, як для бюрократії Брюсселя, призначення Зельмаєра, який тільки того ж дня отримав крісло заступника генсека.

Європейський парламент навіть прийняв резолюцію із вимогою його відставки, вважаючи, що призначення відбулося з порушенням процедур.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.