ЄС назвав вимогу Джонсона щодо Brexit неприйнятною

Четвер, 25 липня 2019, 18:12

Головний переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє назвав неприйнятною вимогу нового прем’єра Британії Бориса Джонсона вилучити з угоди про вихід так званий механізм "бекстоп".

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у листі Барньє до європейських дипломатів, який опинився в розпорядженні Sky News.

У четвер Джонсон сказав у своєму першому на посту прем’єра виступі в парламенті, що з угоди про Brexit необхідно виключити контраверсійний механізм "бекстоп" - тоді можливий упорядкований вихід Британії з блоку. "Бекстоп" - механізм, покликаний запобігти поверненню жорсткого кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

Джонсон висунув ЄС умову для впорядкованого Brexit

У листі Барньє називає ідею Джонсона "неприйнятною", а його сьогоднішню промову -  "войовничою". Він звинуватив британського прем'єра в спробі чинити тиск на єдність ЄС.

"Варіант виходу без угоди ніколи не буде вибором ЄС, але ми все повинні бути готові до всіх сценаріїв", - сказав він.

"Що залишається важливим з нашого боку, то це зберігати спокій, дотримуватися наших принципів і демонструвати солідарність і єдність 27 країн-членів", - додав Барньє.

"Бекстоп" є найбільш спірною частиною угоди про Brexit для британських парламентарів. Вони побоюються, що цей механізм відлучить Північну Ірландію від решти Сполученого Королівства. Уряд Джонсона не має більшості в парламенті, тому опирається на підтримку 10 північноірландських депутатів, які жорстко виступають проти "бекстопу".

Новий прем’єр Британії пообіцяв завершити Brexit 31 жовтня

Джонсон пообіцяв домовитися про нову угоду по Brexit з ЄС менш ніж за 99 днів. Він попередив: якщо лідери ЄС відмовляться, тоді Британія покине блок без угоди.

Досі ЄС неодноразово відмовлявся переписати угоду про вихід, але заявив, що може змінити "Політичну декларацію" про майбутні зв'язки, яка є частиною угоди.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.