Хорватія подала заявку на вступ до єврозони

П'ятниця, 5 липня 2019, 20:05

Хорватія офіційно подала заявку на вступ до єврозони.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Міністерство фінансів і центральний банк Хорватії надіслали лист-заяву єврокомісару Валдісу Домбровскісу і президенту Європейського центрального банку Маріо Драгі.

Хорватія заявила, що очікує вступити до дворічного періоду перевірки, що називається Механізмом валютного курсу ЄС (ERM-2), до літа наступного року.

ERM-2 зробить ЄЦБ відповідальним за грошово-кредитну та валютну політику країни, з метою утримання значення хорватської куни щодо євро. Франкфурт і Брюссель також допоможуть уряду підготуватися до запровадження єдиної валюти.

Угорщина хоче частину американського СПГ з Хорватії

Лист Хорватії підкреслив ще шість інших зобов'язань, які мають виконати до літа 2020 року в рамках заявки до єврозони. Вони стосуються збереження стабільності фінансово-банківської системи, позитивних фінансових показників, посилення співпраці з ЄЦБ і деяких структурних заходів, таких як поліпшення бізнес-клімату.

Міністри фінансів з 19 країн єврозони повинні обговорити заявку Хорватії, коли вони зустрінуться в понеділок у Брюсселі. 

Якщо Європейський центральний банк і члени єврозони дадуть "зелене світло", Загреб може запровадити євро не раніше 2023 року.

Нагадаємо, Болгарія готується запровадити євро вже 2022 року. Водночас влада Польщі запевняє: запровадження євро - не в інтересах країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.