Польща: заступник міністра особисто організував кампанію ненависті проти суддів

Вівторок, 20 серпня 2019, 14:52

Заступник міністра юстиції Польщі особисто організував кампанію з розпалювання ненависті проти окремих суддів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Onet.pl.

Нападки були частиною ширшої кампанії проти суддів, які виступали проти урядових реформ.

Лукаш Пєбяк, заступник міністра юстиції, минулого року координував кампанію з провладною активісткою на ім'я Емілія, показалo електронне листування, оприлюднене в ЗМІ. Публікація не уточнює прізвища Емілії.

В одній з атак Пєбяк та Емілія змовились розіслати анонімні звинувачення в тому, що Крістіан Маркевич, голова польської асоціації суддів Iustitia, що критикувала уряд, мав коханку, яка завагітніла від нього, і чинив тиск на неї, вимагаючи зробити аборт.

Емілія надіслала електронною поштою і фізично надіслала матеріали близько 2500 журналістам, а також іншим членам асоціації та на приватну домашню адресу Маркевича, яку Пєбяк дав Емілії в порушення законів про конфіденційність даних, сказано в матеріалі.

Політ у відставку: як гучний корупційний скандал вплине на політичні розклади у Польщі

"Я думаю, що це допоможе. Важливо, щоб люди в Iustitia хоча б знали, з ким мають справу. Люди поширюватимуть це, і Маркевич заспокоїться, знаючи, що про нього ходять чутки", - написав Пєбяк в одному з листів.

Емілія висловила стурбованість тим, що її діяльність може зашкодити їй, якщо про це дізнаються, але Пєбяк, схоже, запропонував їй імунітет.

"Ми не ув'язнюємо людей за те, що вони роблять добро", - написав він.

Під час другої атаки Емілія також поширила матеріали про ще одного критичного до уряду судді Пйотра Гацярка, зокрема про його особисті проблеми зі своєю дівчиною.

Польська опозиція об'єдналася у спробі вирвати Сенат із рук націоналістів

"Я можу бути лише вдячний за таку прекрасно виконану операцію", - писав Пєбяк.

Пізніше Емілія визнала, що її кампанія могла завдати шкоди до 20 суддям.

Пєбяк зізнався, що знає, хто вона, з соціальних медіа, де жінка також розміщувала подібні нападки, але відмовилася коментувати далі.

Незрозуміло, чи знав про цю кампанію Збігнєв Зьобро, міністр юстиції, але Пєбяк у своїх електронних листах казав, що він інформує свого "начальника".

20 серпня Пєбяк оголосив про відставку.  "Я подаю позов проти редакції Onet, яка поширює наклеп на мене, ґрунтуючись на історіях невірогідної людини", - сказав він.

Напади владної партії PiS на польських суддів змусили Єврокомісію почати санкційну процедуру проти Варшави наприкінці 2017 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.