Соратник Орбана відповідатиме за політику розширення ЄС і стосунки з Україною

Вівторок, 10 вересня 2019, 13:39

У новому складі Європейської комісії питаннями європейської політики сусідства і переговорів про розширення керуватиме угорський єврокомісар Ласло Трочані.

Як повідомляє "Європейська правда", про це оголосила наступна президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, представляючи у Брюсселі новий склад ЄК.

Трочані був міністром юстиції уряду Віктора Орбана з 2014 року до його обрання до Європарламенту цьогоріч. Як міністр юстиції він вніс кілька законів, які спричинили судові позови Європейської комісії проти Угорщини.

Євродепутат: кандидат в Єврокомісію від Угорщини - це провокація

Він, зокрема, стояв за законами, що криміналізують допомогу біженцям в Угорщині, створенням угорських таборів для шукачів притулку. Трочані також причетний до заходів, які призвели до того, що Центральноєвропейський університет був змушений покинути Будапешт.

"Портфель розширення та сусідства дали угорцю Ласло Трочані. Суперечливо", - написав у Twitter брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк.

Трочані, зокрема, відповідатиме і за стосунки ЄС з країнами "Східного партнерства", в тому числі з Україною.

В Єврокомісії Жан-Клод Юнкера посаду єврокомісара з розширення та політики сусідства обіймає австрієць Йоганнес Ган. Він залишиться і в наступному складі, але тепер опікуватиметься питаннями "Бюджету та адміністрації".

Новий склад Єврокомісії почне працювати 1 листопада, мандат комісії розрахований на п’ять років.

Читайте також – "Хто керуватиме Євросоюзом наступні 5 років та що вони думають про Україну"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.