Польському та литовському єврокомісарам скоротили повноваження - ЗМІ

Вівторок, 17 вересня 2019, 10:47

Майбутня голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн скоротила повноваження комісара з питань сільського господарства, яким має стати представник Польщі Януш Войцеховський.

 Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF24.

Компетенцію щодо державної допомоги в аграрному секторі передали до повноважень комісара з конкуренції, яким стане данка Маргрете Вестагер. 

Детальної інформації про це рішення наразі немає. Журналісти познайомилися з нею, вивчаючи документ, що описує повноваження окремих комісарів.

Це насамперед адміністративна зміна - Войцеховський втрачає контроль над великою групою чиновників, але це також може означати зміну політики. До цього часу існували дещо гнучкіші правила надання державної допомоги у сільському господарстві. Наприклад, країна може підтримувати фермерів у разі кризи, надаючи до 25 тисяч євро без оповіщення Комісії. 

Фон дер Ляєн оголосила перелік членів нової Єврокомісії

У лютому ЄК збільшила суму з 15 тисяч, стверджуючи, що "це дозволить підвищити гнучкість та ефективність, надто у випадку кризи та ситуацій, що вимагають швидкої реакції органів державної влади".

Зараз питання полягає в тому, чи залишатиметься така гнучкість та полегшення. Фон дер Ляєн також забрала питання державної допомоги у сфері риболовлі у литовського комісара Віргініюса Сінкевічуса, також передавши їх під контроль Вестагер.

Нагадаємо, кандидати в Єврокомісію ще мають пройти співбесіди в Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: