Російський міністр назвав мера району Праги нацистом

Неділя, 8 вересня 2019, 17:49

Скандал навколо монумента маршалу Конєву у Празі вийшов на міжнародний рівень. Міністр культури РФ Владімір Мединський назвав мера Праги 6 Онджея Колара "гауляйтером" (лідером регіонального осередку нацистської партії НСДАП).

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Actualту.cz.

Нагадаємо, пам’ятник Івану Конєву регулярно стає об'єктом атак – обписували і обливали фарбою його вже декілька разів. Це пов’язано з біографією маршала - після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання 1956 року, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Традиційно цей монумент обливають фарбою напередодні річниці радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року.

Цього разу голова адміністрації району Прага 6, де розміщений монумент, заявив, що вважає недоцільним відновлювати його після чергового облиття фарбою, запропонувавши посольству Росії забрати його на свою територію.

"Так міг зробити лише місцевий гауляйтер", - відреагував на такий крок російський міністр. При цьому він висловив сподівання, що президент Чехії Мілош Земан, відомий своїми проросійськими настроями, вирішить питання на користь збереження монумента.

Речник чеського президента Їржи Овчачек дійсно підтримав Мединського, заявивши, що Земан "розуміє його обурення" та розділяє цю оцінку.

Натомість в уряді Чехії відреагували зовсім інакше. "Міністр культури Росії Владимир Мединський упустив можливість промовчати. Його коментар був непотрібним і образливим", - заявив віцепрем'єр  Ян Хамачек. А міністр закордонних справ Томаш Петршичек заявив, що Чехія буде вимагати офіційного вибачення від РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.