Трамп неодноразово використовував Пенса для тиску на Зеленського – WP

Четвер, 3 жовтня 2019, 09:36

Президент США Дональд Трамп неодноразово використовував віцепрезидента Майкла Пенса для того, щоб здійснити тиск на українського лідера Володимира Зеленського.  

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у статті The Washington Post.

Як повідомляється, Трамп дав вказівку Пенсу не бути присутнім на інавгурації президента Володимира Зеленського в травні, коли новий президент України шукав визнання та підтримки з боку Вашингтона. Ця інформація відома зі скарги агента ЦРУ, який розповів про телефонну розмову президентів 25 липня.

Трамп заявив, що заблокував допомогу Україні через "вражаючу корупцію"

Через місяць Трамп використав Пенса, щоб повідомити Зеленському про затримку допомоги США, якщо з боку України не буде більш агресивних дій проти корупції, стверджують чиновники. На той час, після телефонної розмови, українська влада вже мала розуміти, що заходи щодо боротьби з корупцією мали включати розслідування щодо колишнього віцепрезидента Байдена і його сина Хантера, пише видання.

Чиновники, наближені  до Пенса, наполягають, що той не знав спроби Трампа тиснути на Зеленського заради компрометуючої інформації щодо Байдена.

Та, як пише видання, один з головних радників Пенса був присутній під час розмови 25 липня. І Пенс повинен був отримати доступ до розшифровки стенограми протягом декількох годин після розмови, заявили чиновники.

Помпео визнав свою присутність при розмові Трампа і Зеленського

Чиновники, близькі до Пенса, стверджують, що він вирушив до Варшави на зустріч із Зеленським 1 вересня, ймовірно, не прочитавши, або не повністю ознайомившись зі стенограмою телефонного дзвінка.

На зустрічі з Зеленським Пенс повідомив про те, що сотні мільйонів доларів допомоги США Україні не будуть виділені через побоювання щодо слабких зусиль країни по боротьбі з корупцією.

Він також підкреслив розчарування Трампа тим, що, на його думку, Європейський союз не виконує достатню роботу з надання допомоги. У той момент президент України вже говорив з Трампом і був знайомий з його вимогами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.