Росії не вдасться захопити Литву за 36 годин - Науседа

П'ятниця, 4 жовтня 2019, 11:35

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що представлений три роки тому сценарій аналітичного центру RAND, в якому сказано, що Росія зможе захопити Литву протягом 36 годин - занадто песимістичний.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на CNN.

У лютому 2016 року військові аналітики центру RAND Corporation змоделювали ситуацію можливої агресії РФ проти країн Балтії. Одним з висновків на основі цього моделювання стало те, що максимум за 60 годин РФ може захопити Ригу і Таллінн навіть в умовах найбільш ефективного опору.

"Це занадто песимістичний підхід. Я говорив з нашими генералами, вони запевнили мене, що за два дні захопити Литву не вдасться, оскільки, за їхніми підрахунками, це займе 3-4 тижні. Якщо це так, то ми можемо розраховувати на допомогу союзників із НАТО", - сказав Науседа.

Говорячи про політику Литви щодо Росії, президент підкреслив, що він запропонував "діалог замість боротьби".

Науседа став першим президентом Литви, який одягнув увесь комплект військової форми

Науседа підкреслив, що відносини з Росією на шкоду Україні не будуть відновлені. "Російська агресія відносно України є неприпустимою. Якщо ми будемо намагатися в односторонньому порядку поліпшити відносини з Росією на шкоду Україні, то це буде погане рішення, оскільки ми добре знаємо російських політиків. Якщо підеш на односторонні компроміси, вони розцінять це як прояв слабкості", - додав литовський лідер.

Нагадаємо, Литва і Польща домовилися зарахувати по одній бригаді до діючого в місті Ельблонг Штабу Північно-Східної дивізії з метою захисту так званого Сувалкського коридору.

Аналітики відзначають, що в разі війни Росії важливо було б швидко захопити Сувалкський коридор, щоб відрізати союзникам по НАТО шлях по суші до країн Балтії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.