Франція оприлюднила нову модель розширення ЄС

Вівторок, 19 листопада 2019, 14:30

Ідея "поступової асоціації" стала ключовою у "реформованому підході до процесу приєднання до ЄС", викладеному в неофіційному шестисторінковому документі, розісланому Францією дипломатам ЄС.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EUobserver.

Зараз розширення ЄС працює шляхом відкриття переговорів про приєднання із країнами-кандидатами, які охоплюють 35 окремих областей європейського права.

Після того як кандидати погоджуються здійснити необхідні реформи, їх приймають як повноправних членів.

Але в новій французькій моделі здійснення реформ буде семикроковим процесом, впродовж якого кандидати отримуватимуть доступ до обраних програм та фондів ЄС, перш ніж прийти до "повного" членства.

Макрон хоче переглянути пункт Договору про ЄС про військову допомогу

Сім кроків - це: (І) верховенство права та основні права; (ІІ) освіта та наука; (ІІІ) зайнятість та соціальні справи; (ІV) фінансові справи; V) єдиний ринок, сільське господарство та рибальство; (VI) закордонні справи; та (VII) - інші.

Якщо кандидати завершили перший крок, вони могли б, наприклад, вступати до Євроюсту, пропонує Франція.

На другому кроці вони зможуть отримати доступ до наукової програми "Горизонт 2020", а балканські університети зможуть брати участь у програмі обміну студентами Erasmus+, передбачає французька пропозиція.

Крок четвертий міг би забезпечити приєднання до банківського союзу ЄС, тоді як крок п'ятий "наділить країни-кандидати правами на структурні фонди" - багатомільярдні субсидії.

"Завершення переговорів, відповідне кожному кроку, здійсненому країною, відкриє можливість участі у відповідних програмах ЄС, бути пов'язаним з певною відповідною галузевою політикою та, де це доцільно, отримати певне цільове фінансування", - йдеться у французькому документі.

Столтенберг відреагував на заяву про "смерть мозку" НАТО

"Кінцевою метою залишається повне та цілковите приєднання", додає він.

19 листопада міністри ЄС проводять перші переговори про французькі ідеї. Для будь-якої зміни необхідна одноголосна згода.

Данія та Нідерланди є "дуже близькими" до французьких ідей щодо нового методу розширення, і погляди Австрії, Чехії, Італії, Польщі, Словаччини та Словенії є "наближеними", заявила міністр Франції з питань ЄС із Амелі де Моншален.

Якщо згоди вдасться досягнути, тоді Єврокомісія повинна сформулювати ідеї в юридичних документах до січня 2020 року, зазначила Франція.

І це може означати, що реформа може бути проведена або, принаймні, узгоджена вчасно до саміту з лідерами Західних Балкан у Загребі в травні.

Нагадаємо, під час нещодавнього саміту Ради ЄС Данія та Нідерланди приєдналися до Франції у протидії відкриттю переговорів з Албанією та Північною Македонією про вступ до ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.