Затримані депутати і заблоковані дороги: Чорногорія ухвалила закон про церкву

відео
П'ятниця, 27 грудня 2019, 08:38

У Чорногорії - сутички, протести і заблоковані дороги після того, як парламент рано-вранці у п’ятницю бурхливо ухвалив закон про свободу віросповідання і правовий статус релігійних громад.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє "Балканський оглядач".

"За" висловилися всі 45 присутніх у залі депутатів. Cеред них - представники керівної Демократичної партії соціалістів (DPS), Соціал-демократів (SD), Ліберальної партії, Боснійської партії, Хорватської громадянської ініціативи, албанської Нової демократичної партії Forca та опозиційної Соціал-демократичної партії (SDP).

Влада Чорногорії домагатиметься автокефалії для своєї церкви

Законопроєкт ухвалили за відсутності депутатів від опозиційного Демократичного фронту. Поліція напередодні голосування затримала всіх 18 депутатів політичної сили та чотирьох інших громадян після низки інцидентів в сесійній залі. 

Вночі, під час обговорення законопроєкту, представники Демократичного фронту запустили в залі петарду, намагалися напасти на своїх колег з правлячої коаліції та опозиційної Соціал-демократичної партії та ледь не зламали обладнання на столі спікера. У результаті втрутилася служба безпеки парламенту. 

Найбільш суперечливим положенням проєкту ухваленого закону є те, що релігійні громади повинні надавати докази володіння своєю власністю до 1918 року. Сербська православна церква вважає новий закон дискримінаційним. На думку СПЦ, він має на меті захопити її майно в Чорногорії.

Уряд Чорногорії наголошує, що проєкт закону відповідає найвищим міжнародним стандартам, включаючи Конвенції ООН, Європейську конвенцію з прав людини, прецедентне право Європейського суду з прав людини, а також керівні принципи Венеційської комісії та ОБСЄ.

Тим часом на знак протесту проти закону місцеві мешканці та священики СПЦ почали блокувати дороги. Заблоковано шосе Подгориця – Нікшич: протестувальники перекрили тунель "Будос". Акція зібрала понад 1000 громадян. Більше 300 громадян заблокували Ядранську магістраль на розв’язці Тіват-Котор-Будва-Радовичі.

За українським прикладом: як Чорногорія намагається повернути собі власну церкву

Заблоковані дороги і об’єкти інфраструктури в інших регіонах, а в Барі кілька десятків людей збиралися біля головного храму СПЦ та на головній площі міста.

В’їзди в Подгорицю, які намагалися перекривати протестувальники, поліції вдалося розблокувати. Повідомлялося про інциденти, зокрема, люди закидали правоохоронців камінням.

Кілька осіб було затримано, у тому числі принаймні одного представника Сербської православної церкви.

Населення Чорногорії, що становить близько 620 тисяч осіб, є переважно православним, а основною церквою є Сербська православна церква. Окрема Чорногорська православна церква не визнається іншими православними церквами.

Прозахідний президент Чорногорії звинуватив Сербську православну церкву в просуванні просербської політики і в прагненні підірвати державність країни, з того часу, як вона відкололася від набагато більшої Сербії в 2006 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.