ІРАН ВИЗНАВ, ЩО ПОМИЛКОВО ЗБИВ РАКЕТОЮ ЛІТАК МАУ

Субота, 11 січня 2020, 06:46

Іранські військові заявляють, що "ненавмисно" збили український пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України".

Як повідомляє "Європейська правда", про це написав у Twitter глава МЗС Ірану Мухаммед Джавад Заріф.

"Сумний день. Попередні висновки внутрішнього розслідування збройних сил: людські помилки під час кризи, спричинені авантюризмом США, призвели до катастрофи. Наші глибокі вибачення та співчуття нашому народу, родинам усіх жертв та іншим постраждалим країнам", - написав міністр.

Іранське агентство ISNA опублікувало заяву генштабу Збройних сил Ірану, в якій йдеться, що: "в результаті ненавмисного гуманітарного інциденту був збитий український пасажирський літак, в якому, на жаль, загинули багато дорогих співвітчизників і низка іноземних громадян".

Відзначається, що через кілька годин після ракетних ударів Ірану по американських позиціях в Іраку, кількість військових літаків США над країною збільшилася, і надходили повідомлення про можливість повітряних ударів по стратегічних центрах країни численним військовим підрозділам і цілях на деяких радіолокаційних станціях.

"У таких критичних умовах рейс "Міжнародних українських авіаліній" вилітає з аеропорту Імама Хомейні і, перебуваючи в режимі ротації, знаходиться в безпосередній близькості від чутливого військового центру КВІР і знаходиться на висоті ворожого літака і нагадує його за формою. За цих обставин літак був випадково збитий ракетою через людську помилку, яка, на жаль, призвела до мученицької смерті дорогих співвітчизників і загибелі іноземних громадян", - йдеться в заяві.

Як відомо, у четвер ввечері почали надходити повідомлення від джерел у спецслужбах про те, що літак МАУ був збитий ракетою.

Згодом прем’єр Канади Джастін Трюдо офіційно оголосив: є докази, що літак збили ракетою "земля-повітря", а ще пізніше в США опублікували відео, як ракета влучила в авіалайнер МАУ.

Міжнародна група розслідувачів Bellingcat підтвердила, що відео влучання ракети в Boeing було зняте в районі населеного пункту Паранд біля аеропорту Тегерана – ракету ж могли запустити з секретної бази Ірану IRSG.

Іран назвав неправдивими звинувачення про збиття літака МАУ ракетою, заявивши, що не візьме на себе відповідальність за "велику брехню".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.