ЄС виділить Україні другий транш макрофіну після виконання попередніх умов від МВФ

Вівторок, 28 січня 2020, 17:48

Єврокомісія готова виділити Україні другий транш макрофінансової допомоги, щойно наша держава виконає попередні умови нової програми МВФ.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це на брифінгу в Брюсселі заявив віцепрезидент ЄК Валдіс Домбровскіс.

За його словами, новий український уряд впорався з ефективною імплементацією усіх заходів, необхідних для отримання другого траншу макрофінансової допомоги.

ЄС може перерахувати Україні 500 млн євро макрофінансової допомоги у лютому

"Згідно з нашою попередньою оцінкою, конкретні політичні умови для виділення другого траншу обсягом 500 млн євро виконані", - констатував Домбровскіс.

Віцепрезидент ЄК зазначив, що комісія готова виділити транш, але для цього Україна повинна виконати умови співпраці з МВФ.

"Ми вітаємо угоду, якої Україна досягла з МВФ на початку грудня щодо нової трирічної програми в рамках механізму розширеного фінансування (Extended Fund Facilyty). Ми очікуємо на виконання Україною ключових попередніх дій, погоджених з МВФ. Зі свого боку ми вже запустили відповідні процедури, щоб виплата (другого траншу. – Ред.) відбулася, щойно Україна виконає умови програми МВФ", - зазначив Домбровскіс.

Домовленість з МВФ відкриє Україні шлях до макрофіну від ЄС - посол

За словами прем'єр-міністра Олексія Гончарука, Україна сподівається отримати другий транш макрофіну у першому кварталі цього року. 

Наприкінці червня 2018 року Євросоюз остаточно затвердив мільярд євро макрофінансової допомоги для України, яку буде спрямовано на покриття фінансових потреб України та підтримку економічної стабілізації і програми структурних реформ.

У грудні 2018 року Єврокомісія надала Україні перший транш макрофінансової допомоги обсягом 500 млн євро у вигляді позики під процентну ставку 1,25% річних з погашенням у квітні 2033 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.