В ЄС заявили, що санкції не забороняють РФ привозити допомогу для боротьби з коронавірусом

Понеділок, 6 квітня 2020, 14:51

Санкції Європейського союзу проти Росії залишаються чинними, але вони не забороняють гуманітарну допомогу, спрямовану на боротьбу з коронавірусом.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив речник Єврокомісії на брифінгу в Брюсселі.

"Говорячи конкретно про Росію, санкції проти компаній та осіб пов'язані із незаконною анексією Криму, тому ці санкції залишаються через дії, які підривають суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Але це означає, що ці санкції не заважають Росії боротися зі спалахом коронавірусу", - сказав речник.

Україна застерігає ЄС від зняття антиросійських санкцій на тлі пандемії

Минулого тижня троє депутатів Європарламенту звернулись з листом до керівництва Єврокомісії, висловивши занепокоєння щодо нещодавніх ідей довкола зняття санкцій ЄС з Росії на тлі пандемії коронавірусу.

"Ми отримали листа і відповідь буде надіслана звичними каналами. Минулої п'ятниці Жозеп Боррель оприлюднив декларацію від імені ЄС, в якій наголошується, що санкції не повинні впливати на доставку життєво необхідного медичного устаткування для боротьби з коронавірусом. І загалом санкційний режим ООН та ЄС передбачає виключення гуманітарного характеру", - додав спікер Єврокомісії.

Раніше Україна заблокувала ініційований Росією проєкт резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Декларація солідарності Об‘єднаних Націй перед викликами, створеними коронавірусом 2019 (COVID-19)", яка передбачала скасування санкцій.

Нагадаємо, італійське видання La Stampa після прибуття російської гуманітарної допомоги опублікувала матеріал про те, що 80% російських поставок, за інформацією від співрозмовників видання, є "абсолютно марними або малокорисними" для Італії для боротьби з COVID-19.

У матеріалі також акцентують, що усі прибулі фахівці є військовими, а операцію координує міністерство оборони Росії, а не міністерство охорони здоров'я.

Після цього редакція заявила про тиск з боку Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: