ЄІБ погодив створення гарантійного фонду COVID-19 обсягом у 25 млрд євро

Середа, 27 травня 2020, 14:00

Рада директорів Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) погодила структуру та бізнес-підхід нового Європейського гарантійного фонду обсягом 25 млрд євро для боротьби з економічними наслідками пандемії COVID-19.

Про це "Європейській правді" повідомили у пресслужбі ЄІБ в Україні. 

Фонд дозволить групі ЄІБ розширити підтримку здебільшого малих та середніх європейських компаній через додаткове фінансування до 200 млрд євро.

Єврокомісія зібрала вже 9,5 млрд євро на розробку вакцини від коронавірусу

Передбачається, що внески до фонду здійснюватимуть усі 27 країн-членів ЄС, також можливі внески з бюджету ЄС.

"Економічна шкода від пандемії COVID-19 стає все більш видимою щодня: сотні тисяч малих та середніх європейських компаній борються за своє виживання. Європейський гарантійний фонд — це вчасна та спрямована відповідь на їх невідкладні потреби, яка підкріплює національні зусилля країн-членів ЄС", прокоментував президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хойєр. 

Фонд створюється у рамках вже існуючої Партнерської платформи фондів (Partnership Platform for Funds) на основі її процедур.

Рада ЄС остаточно погодила виділення Україні 1,2 млрд євро позики

Окрім створення гарантійного фонду, група ЄІБ також вживає заходи, анонсовані у березні, переорієнтовуючи існуючі гарантії на підтримку європейських компаній для подолання наслідків епідемії.

На поточний момент ЄІБ має портфель фінансування проєктів в Україні на загальну суму 6,4 млрд євро. Проєкти орієнтовані на соціальну та економічну інфраструктуру, транспорт, розвиток місцевого приватного сектору, енергоефективність та протидію змінам клімату.

Нагадаємо, Європейська комісія готує план відновлення економіки блоку обсягом 1 трлн євро.

Європейська комісія прогнозує зниження ВВП єврозони у 2020 році на рекордні 7,75% 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: