Заява президента Румунії викликала дипломатичну суперечку з Угорщиною 

Понеділок, 4 травня 2020, 14:22

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто назвав недавні заяви президента Румунії Клауса Йоганніса "абсолютно нецивілізованими" і спрямованими на розпалювання ненависті, та попросив його проявляти більше поваги до угорців, які проживають в Румунії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv

Суперечка виникла після того, як нижня палата парламенту Румунії схвалила законопроєкт про автономію Секейського краю - регіону в центральній Румунії, населеного етнічними угорцями. Через пандемію законопроєкт був автоматично прийнятий, оскільки не обговорювався протягом 45 днів.

Сенат Румунії відхилив проєкт про угорську автономію

Опісля Йоганніс звинуватив своїх головних супротивників, Соціалістичну демократичну партію, у змові з партією угорської нацменшини UDMR, яка підтримує Йоганніса, у тому, що вони хочуть "віддати Трансільванію Угорщині".

Зауважимо, президент Румунії Клаус Йоганніс отримав величезну підтримку з боку угорської меншини на торішніх виборах. 

Міністерство закордонних справ Румунії назвало заяви Сіярто "провокаційними і невідповідними", та просило Угорщину переглянути своє ставлення і дії щодо Румунії та румунських чиновників.

Міністерство додало, що законопроєкт був пов'язаний виключно з внутрішніми дебатами в Румунії, і що Сіярто не має права голосу з цього питання.

Хоча цей законопроєкт згодом був відхилений Сенатом Румунії, він спричинив бурхливі політичні дебати в країні. 

Читайте також: Вішати поруч із прапором: конфлікт Угорщини та Румунії та його 5 уроків для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.