Суд ЄС визнав незаконним угорський закон про боротьбу із Соросом

Четвер, 18 червня 2020, 11:43

Суд ЄС у Люксембурзі постановив у четвер, що Угорщина порушила законодавство Євросоюзу своїми правилами щодо закордонного фінансування неурядових організацій, в основному пов'язаних із Соросом.

"Європейська правда" ознайомилась з рішенням суду, оприлюдненим 18 червня. 

У 2017 році Угорщина прийняла закон, метою якого задекларували забезпечення прозорості громадських організацій, що отримують фінансування з-за кордону.  

Парламент Угорщини проголосував за завершення надзвичайних повноважень Орбана

Відповідно до закону, організації повинні були реєструватися в угорських судах, якщо сума фінансування з-за кордону перевищувала встановлений поріг. При реєстрації вони повинні також вказувати ім'я донора, чия підтримка досягла або перевищила суму в приблизно 1 400 євро, і точну суму фінансування. Потім ця інформація публікувалася на загальнодоступній електронній платформі. 

Крім того, відповідні громадські організації повинні були заявити на своїй домашній сторінці, що вони є "організацією, яка отримує підтримку з-за кордону".

Критики кажуть, що закон був спрямований на американського мільярдера Джорджа Сороса, бізнесмена угорського походження, чия благодійна діяльність підтримує демократію і права людини в усьому світі.

Суд постановив, що нові правила запровадили "дискримінаційні та невиправдані обмеження" для організацій, а також тих, хто їх підтримує. 

Угорщина таки підкориться рішенню Суду ЄС щодо шукачів притулку

Судді стверджують, що правила порушують закріплене в ЄС право на вільне переміщення капіталу, а також основні права ЄС на повагу до приватного і сімейного життя, захист особистих даних і свободу об’єднань.

Минулого місяця Європейський суд виніс рішення проти Угорщини щодо її поводження з прохачами притулку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.