Литва виступила за санкції ЄС проти Білорусі через політичні репресії

Вівторок, 11 серпня 2020, 08:25

Президент Литви Гітанас Науседа в понеділок заявив, що Євросоюзу слід обговорити санкції для Білорусі у відповідь на репресії влади проти опозиції.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Delfi.

"Динаміка така, що нам слід з усією серйозністю говорити про санкції для Білорусі, тому що те, що відбувається зараз, навіть здалеку не нагадує ті репресії, які режим проводив всі останні роки", - сказав Науседа.

 "Зараз ми бачимо і загиблих, і поранених людей. Бачимо кілька тисяч людей, які закриті, або їх доля невідома. Ми не можемо дивитися на це крізь пальці", - зазначив він.

За словами Науседи, від ситуації з правами людини залежатиме співпраця Литви з владою Білорусі.

"Якщо режим Лукашенка доведе, що права людини на останньому місці, на жаль, він вже це доводить, я не вважаю, що співпраця можлива. Якщо країна, перш за все, не поважає права своїх власних людей, основоположні права, які записані і в Конституції, то як можна очікувати, що ця країна може поважати своїх закордонних партнерів", - додав він.

Влада Білорусі в понеділок повідомила, що на виборах президент Лукашенко отримав 80% голосів і був переобраний ще на один термін повноважень. Альтернативний кандидат Світлана Тихановська відмовилася визнати ці результати, оголосила про свою перемогу на виборах і закликала Лукашенка передати владу.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас заявив, що Європейський Союз повинен обговорити санкції проти Білорусі після того, як Александр Лукашенко був оголошений переможцем президентських виборів.

Читайте також: Майдан для Лукашенка: як вибори-2020 розбудили Білорусь та на що варто зважати Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.