МЗС Білорусі викликало "на килим" посла України через указ Зеленського

Четвер, 15 жовтня 2020, 08:13

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима через указ президента Володимира Зеленського про залучення до України білоруських IT-фахівців.

Про це український дипломат розповів ввечері у середу 14 жовтня, повідомляє "Європейська правда". 

Кизим зазначив, що на зустрічі йому вручили ноту про нібито "недружній, відкрито дискримінаційний крок з боку України". Мінськ висловив невдоволення у зв'язку з указом Зеленського, що стосується спрощення перебування і працевлаштування білоруських фахівців в Україні.

Швейцарія запровадила санкції проти 40 білоруських чиновників

"Перераховані в ноті посилання про нібито порушення Україною окремих базових двосторонніх міждержавних та міжурядових угод важко піддаються логіці. Адже указ був прийнятий у зв'язку зі зверненнями тих самих білоруських фахівців, якими було висловлено бажання працювати в Україні і їх проханнями створити для цього більш прийнятні умови їх перебування", - написав Кизим на своїй сторінці у Facebook.

Дипломат заперечив "недружність" з боку української сторони. "Як мені здається, це скоріше акт допомоги тим людям, яким зараз нелегко в Білорусі", - зазначив Кизим.

У МЗС Білорусі заявили, що крок України "межує з втручанням у внутрішні справи Республіки Білорусь". 

Офіційний Мінськ підкреслив, що залишає за собою право на застосування відповідних заходів щодо захисту національних інтересів згідно з міжнародними нормами.

Володимир Зеленський підписав указ для розвитку інвестиційного потенціалу України та залучення ІТ-фахівців та інноваторів з Білорусі 4 жовтня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.