КС Польщі визнав "неконституційними" майже всі аборти, посиливши їхню заборону

Четвер, 22 жовтня 2020, 17:31

Конституційний суд Польщі оголосив рішення про те, що аборт через дефекти плода суперечить Конституції, встановивши правову основу, яка рівносильна майже повній забороні на переривання вагітності в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Після набуття чинності рішення аборт буде дозволений у Польщі лише у випадку зґвалтування, інцесту або загрози здоров’ю та життю матері, що становить лише близько 2% юридичних припинень, проведених за останні роки.

"Положення, яке легалізує євгенічну практику в галузі права на життя ненародженої дитини і робить право на життя ненародженої дитини залежним від її здоров’я...несумісне...з конституцією", - сказала голова Конституційного суду Юлія Пржилебська.

Скасована судом норма закону є підставою для майже всіх легальних абортів в Польщі. Суд постановив, що це положення порушує конституційні гарантії правового захисту життя кожної людини.

Обмеження доступу до абортів було давньою амбіцією правлячої партії "Право і справедливість" (PiS), але вона відступила від попередніх законодавчих пропозицій на тлі широкої негативної громадської реакції.

Більшість суддів були призначені цією партією.

Закони Польщі щодо абортів вже є одними з найсуворіших у Європі. Правозахисні організації закликали Польщу не посилювати обмеження.

Комісар Ради Європи з прав людини Дуня Міятович назвала це "сумним днем для прав жінок".

"Вилучення підстави для майже всіх законних абортів у Польщі є забороною та порушує права людини. Сьогоднішнє рішення Конституційного суду означає аборти підпільно/за кордоном для тих, хто може собі дозволити, і ще більше випробування для всіх інших", - сказала вона.

За словами активістів, що захищають права на аборт, в останні роки в Польщі в доступі до процедури часто відмовляли навіть у тих випадках, коли він був законним.

Багато лікарів в Польщі користуються своїм законним правом відмовити в перериванні вагітності за релігійними мотивами. Деякі кажуть, що їх змушує це робити керівництво.

Читайте також - Католицькі традиції кращі за закон: чому Варшава погрожує вийти зі Стамбульської конвенції

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: