Вибори у Грузії: екзитполи віддають перемогу партії влади, блок Саакашвілі на 2 місці

Субота, 31 жовтня 2020, 18:21

На парламентських виборах, які 31 жовтня пройшли у Грузії, перемогу отримує правляча партія "Грузинська мрія".

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать результати 4 екзитполів, проведених у Грузії.

Втім, відрив від найближчого суперника - опозиційної коаліції, сформованої партією експрезидента Міхеіла Саакашвілі "Єдиний національний рух" - є суттєво відмінним за різними опитуваннями

Так, за результатами екзитполу, проведеного британською організацією Survation, результати якого публікує грузинський телеканал "Руставі-2", до грузинського парламенту проходять 9 партій. При цьому правляча партія "Грузинська мрія" здобула підтримку 52,26% виборців. Блок на чолі з "Єдиним національним рухом", за цим опитуванням, отримав голоси 25,33% виборців.

Ще 4% виборців підтримали іншу опозиційну силу "Європейська Грузія". 3,5% грузинів проголосували за партію "Гірчі", а 2,6% - за "Лело".  Ультраправий "Альянс патріотів", якого нещодавно спіймали на фінансуванні з РФ, отримає підтримку 2,3% виборців.

Варто зазначити, що цього разу на виборах було встановлено дуже низький прохідний бар’єр – лише 1%. Тому до парламенту також проходять виборчий блок Георгія Вашадзе (2,3%), Грузинська лейбористська партія (1,2%) а також партія "Громадяни" (1%). Відповідно до опитувань, до парламенту не проходить "Єдина Грузія" Ніно Бурджанадзе – наразі найбільш  проросійська сила серед грузинських партій.

Схожі результати у екзитполу від  Edison Research, проведеного на замовлення Formula TV. Згідно з ним, "Грузинська мрія" здобула підтримку 46% виборців, "Єдиний національний рух" Саакашвілі - 28%, "Європейська Грузія" - 5%, "Лело" та "Гірчі" - по 3%, ультраправий "Альянс патріотів" - 2%. 

Втім, ще два опитування дають іншу картину.

Так, опитування, проведене французькою компанією IPSOS на замовлення телекомпанії "Головний канал", дає партії влади лише 41%, а блоку на чолі з партією Саакашвілі - 33%. Показники інших партій подібні до попередніх опитувань.

Натомість опитування, замовлене провладним телеканалом Imedi, дає партії влади 55%, а опозиційному блоку - 23%.

Варто відзначити, що дані екзитполів дають оцінку лише голосування по багатомандатному округу. Одночасно цього разу за партійними списками буде обрано 120 з 150 депутатів. Ще 30 мандатів буде обрано по мажоритарних округах, що здатне змінити баланс сил.

Втім, на виборах 2016 року в семи одномандатних округах перемогли кандидати від влади.

Детальніше про передвиборчі розклади у Грузії можна почитати у статті "Вибори на умовах опозиції: чому парламентська кампанія у Грузії стала особливою".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.