Макрон дав 15 днів мусульманським лідерам Франції, щоб прийняти "республіканські цінності"

Четвер, 19 листопада 2020, 17:01

Президент Франції Еммануель Макрон попросив мусульманських лідерів прийняти "хартію республіканських цінностей" як частину широкого придушення радикального ісламу.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на ВВС.

Макрон в середу висунув 15-денний ультиматум про прийняття хартії Французькій раді мусульманської віри (CFCM).

У ньому буде заявлено, що іслам є релігією, а не політичним рухом, а також буде заборонено "іноземне втручання" в діяльність мусульманських груп.

Макрон пішов на такий крок після трьох ісламістських атак у Франції трохи більше ніж за місяць. Макрон рішуче захищав французький секуляризм після нападів, в тому числі після обезголовлювання вчителя, який показував карикатури на пророка Мухаммеда під час обговорення в класі.

Пізно ввечері в середу президент і міністр внутрішніх справ Жеральд Дарманен зустрілися з вісьмома лідерами CFCM в Єлисейському палаці.

"Два принципи будуть записані чорним по білому в хартії: відмова від політичного ісламу і будь-якого іноземного втручання", - сказало одне з джерел після зустрічі.

Представники CFCM також погодилися створити Національну раду імамів. Повідомляється, що цей орган буде видавати імамам офіційну акредитацію, яка може бути відкликана у разі порушення етичного кодексу.

Макрон також оголосив про нові заходи із боротьби з тим, що він назвав "ісламістським сепаратизмом" у Франції.

Ці заходи включають широкомасштабний законопроєкт, спрямований на запобігання радикалізації. Він включає такі заходи, як обмеження на домашнє навчання і більш суворі покарання для тих, хто залякує чиновників з релігійних мотивів.

Відповідно до закону кожній дитині буде присвоєно ідентифікаційний номер, який буде використовуватися для забезпечення відвідування школи. Батькам, які порушили закон, загрожує до шести місяців тюремного ув'язнення і великі штрафи.

Законопроєкт також оголошує злочином розголошення особистої інформації людини таким чином, щоб її могли виявити люди, які хочуть заподіяти їй шкоду. Законопроєкт буде обговорюватися в кабінеті міністрів 9 грудня.

У Франції державний секуляризм займає центральне місце в національній ідентичності країни. Свобода вираження поглядів в школах та інших громадських місцях є його частиною, і обмеження її для захисту почуттів певної релігії розглядається як підрив національної єдності.

У Франції найбільше мусульманське населення серед країн Західної Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.