Лінкявічюс попрощався з іноземними колегами після 8 років на посту глави МЗС Литви

П'ятниця, 11 грудня 2020, 20:10

Лінас Лінкявічюс, який був незмінним главою МЗС Литви протягом 8 років, попрощався з іноземними колегами, передаючи портфель своєму наступнику у новому уряді - Габріелюсу Ландсбергісу.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Я глибоко вдячний союзникам і друзям Литви у всьому світі, з якими я працював і боровся пліч-о-пліч останні 8 років на посаді глави МЗС. Я пишаюся нашою чудовою, дуже спроможною та вмотивованою командою, і мене надихає довіра литовського народу. Дякую вам і залишаємося на зв’язку", - написав Лінас Лінкявічюс.

Він також привітав свого наступника Габріелюса Ландсбергіса зі вступом на посаду, зазначивши, що "повністю довіряє йому".

Новий уряд Литви склав присягу

Лінас Лінкявічюс активно підтримував Україну під час Революції Гідності та після початку російської агресії в Криму та на Донбасі. 

Також він запам’ятався рішучою позицією на підтримку протестів білоруського народу проти фальсифікації виборів та засудженням репресій режиму Лукашенка, і серед перших почав називати його "колишнім президентом"

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував Лінасу Лінкявічюсу за "залізну" підтримку України на міжнародній арені та за участь у створенні формату "Люблінського трикутника". 

Він також повідомив, що вже провів першу телефонну розмову з Габріелюсом Ландсбергісом, у якій першим з іноземних колег привітав його зі вступом на посаду та запросив з візитом до Києва. 

Новий глава МЗС Литви є лідером консервативної партії "Союз Вітчизни - Литовські християнські демократи та колишнім депутатом Європарламенту, у якому входив до "Європейської народної партії" та активно підтримував Україну, зокрема й у питанні санкцій проти РФ за її агресію.  

Ландсбергіс ініціював перейменування вулиці у Вільнюсі, якій знаходиться посольство Росії, у вулицю Бориса Нємцова

Влітку цього року він був серед ініціаторів санкцій Литви проти режиму Лукашенка.

Батьком Габріелюса є литовський письменник Вітаутас Ландсбергіс, а дідом - видатний політичний діяч Литви Вітаутас Ландсбергіс - її перший глава держави після проголошення незалежності від СРСР.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.