Україна звернеться до суду ООН через збитий літак МАУ, якщо перемовини з Іраном завершаться нічим

Вівторок, 8 грудня 2020, 13:20

Україна планує звертатися у Міжнародний суд Організації об'єднаних націй щодо збитого в Ірані літака "Міжнародних авіаліній України", якщо переговорні можливості з Іраном будуть вичерпані.

Як пише "Європейська правда" з посиланням на УНІАН, про це заявив Євгеній Єнін, заступник міністра закордонних справ України та керівник української групи переговорників із Іраном.

Він нагадав, що Україна готова звертатися до Міжнародного суду ООН, "якщо переговорний процес зайде у глухий кут і ми вичерпаємо усі можливості переговорів з іранською стороною".

Євген Єнін зазначив, що низка обіцянок Ірану досі не виконані, хоча на словах іранська сторона заявляє, що прагне об’єктивного та неупередженого розслідування.

"Ближчими днями ми будемо вчергове виходити на контакт з іранською стороною, наполягати на виконанні досягнутих домовленостей. Досягати домовленостей і не реалізовувати їх - абсолютно контрпродуктивно, і саме тому ми не хотіли би продовжувати цю видимістю конструктивного діалогу, якщо на ділі в нас такого діалогу не виходить… Ми розраховуємо, все ж таки, на наявність доброї волі іранської сторони і за допомогою усіх інструментаріїв, які ми маємо у своєму розпорядженні як дипломатичні, так і кримінально-правові, будемо вимагати від іранської сторони виконання міжнародно-правових зобов'язань", - наголосив заступник міністра.

Як вже повідомлялося, напередодні у Генпрокуратурі заявили, що українське слідство досі не отримало обіцяних Іраном матеріалів та доказів, хоча з останнього раунду переговорів, який відбувся в Тегерані у жовтні, минуло вже півтора місяці.

Зазначимо, ще до першої зустрічі перемовників України та Ірану у липні Євген Єнін припускав, що справа закінчиться позовом до Міжнародного суду ООН.

Український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, був збитий іранськими військовими у ніч на 8 січня 2020 року незабаром після зльоту.

На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.