Зеленський і Санду домовились створити президентську раду для координації відносин 

Вівторок, 12 січня 2021, 13:44

Україна та Молдова домовилися створити президентську раду для координації відносин між країнами і вирішення питань двостороннього порядку денного.

Як повідомляє кореспондент "Європейської правди", про це заявив президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з президенткою Молдови Маєю Санду під час її візиту до Києва. 

Зеленський зазначив, що прагне відновити діалог між лідерами країн на найвищому рівні і зробити його результативним. 

"Для цього ми домовились створити президентську раду, в рамках якої будуть формувати стратегію і координувати наші дії для вирішення двостороннього порядку денного. Ми погодилися, що пріоритетними сферами для спільного економічного імпульсу будуть енергетика, інфраструктура, транспорт і транзит", - зазначив Володимир Зеленський.

"Ми домовилися про те, щоб вивести наші відносини на рівень стратегічного партнерства. Важливий крок на цьому шляху - рішення створити раду президентів Молдови та України як новий постійний формат співпраці на високому рівні. Цей механізм допоможе нам у розробці політики, стратегії, сприятиме вирішенню проблем двостророннього порядку денного і допоможе відстежувати виконання узгоджених домовленостей", - зазначила Мая Санду.

При цьому, продовжиться діяльність інших робочих груп та двосторонніх галузевих комісій.

За словами Зеленського, серед ідей співпраці - будівництво сучасної магістралі між Києвом та Кишиневом і спорудження прикордонного мостового переходу через Дністер, що скоротить подорож між столицями до п'яти годин. 

Пріоритетними напрямками будуть також активізація торгівлі, спрощення транзиту, спільна боротьба з контрабандою на кордоні, особливо на придністровській ділянці, покращення міжлюдських контактів.

Мая Санду серед пріоритетних питань назвала також безпеку навколишнього середовища, зокрема, проблеми експлуатації Дністра. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.