Зеленський про штурм Капітолію: світу буде складно розглядати США як символ демократії

Понеділок, 1 лютого 2021, 07:36

Президент України Володимир Зеленський заявив, що його шокувало захоплення Капітолію прихильниками тодішнього президента США Дональда Трампа.

Як повідомляє "Європейська правда", про це Зеленський сказав в інтерв'ю програмі Axios на американському телеканалі HBO.

Зеленський вважає, що світу після тих подій буде доволі складно сприймати Сполучені Штати як символ демократії.

"Ми були дуже вражені. Я був дуже здивований, що щось подібне може відбуватися у США. Я вважаю, що це був потужний удар по демократії Сполучених Штатів Америки. Ми звикли вірити, що в США є ідеальні демократичні інституції, де влада передається спокійно без війни, без революцій від одного президента до іншого", - сказав Зеленський.

"В Україні ми бачили дві революції, ми розуміли, що таке може відбуватись і в світі. Але що це могло статись в США? Цього ніхто не очікував. Це говорить про те, що все не ідеально. Я був серйозно стурбований, не хотів, щоб у вас трапився якийсь переворот, стрілянина і не дай Боже жертви. Після такого, я вважаю, світу буде складно розглядати США як символ демократії у світі", - додав Зеленський.

Як відомо, прихильники Дональда Трампа 6 січня прорвалися у Капітолій, що призвело до евакуації законодавців та 5 смертей, включаючи поліцейського. 

Детальніше про інші зміни, які сталися після штурму парламенту США прибічниками Трампа, читайте в статті Трамп проти всіх: як напад на Капітолій може змінити США.

Серед нападників була значна кількість прибічників теорії змови QAnon. Про це – у статті  "Педофіли проти Трампа: як безглузда теорія змови підштовхнула до штурму парламенту США"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.