Зеленський вдруге ветував закон про конкурси, ухвалення якого чекає Євросоюз

П'ятниця, 19 лютого 2021, 08:27

Президент України Володимир Зеленський ветував закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо поновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби" (№4531), ухвалення якого чекає Європейський Союз. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Верховної Ради.

Президент Зеленський повернув закон зі своїми пропозиціями до парламенту в четвер.

В ЄС сподіваються, що після рішення Ради конкурси на держслужбу швидко відновляться

Рада 16 лютого ухвалила законопроєкт, що передбачає оголошення конкурсів на посади, які займають особи, які уклали контракти про проходження держслужби на період дії карантину.

Йдеться про схему так званих "ковідних конкурсів", яку Україна запровадила після початку пандемії і лишає чинною досі. Ця схема дозволяє керівникам держорганів та їхніх підрозділів довільно, в обхід усіх конкурсних процедур, призначати своїх людей на посади у держслужбі, для яких досі була обов’язковою конкурсна процедура.

Влітку парламент спробував зупинити цю практику, ухваливши законопроєкт № 3491, що зупиняє "ковідні конкурси", але його несподівано ветував президент.

В Євросоюзі раніше неодноразово закликали відновити конкурсний відбір, наголошуючи, що це - центральний елемент реформи державного управління.

Зобов'язання про відновлення конкурсів замість призначення "своїх людей" на держслужбу є однією з умов отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС на суму 600 млн євро.

Читайте детальніше: Попереджувальний саміт: чи стане зустріч у Брюсселі холодним душем для Зеленського

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.