Регулятор ЄС визнав вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання

Четвер, 18 березня 2021, 18:15

Європейське агентство з лікарських засобів визнало вакцину AstraZeneca безпечною для подальшого використання після розслідування повідомлень про випадки тромбів у пацієнтів після вакцинації.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Guardian.

Як повідомила голова ЄМА Емер Кук, комітет з питань безпечності препаратів вирішив, що вакцина є безпечною та ефективною і переваги її використання перевищують будь-які потенційні ризики. 

Британський регулятор пояснив, чому не бачить ризику від вакцини AstraZeneca

За її словами, комітет дійшов "чіткого наукового висновку" про те, вакцинація "АстраЗенекою" не збільшує загальний ризик розвитку тромбів. 

Втім, зазначила Емер Кук, з наявних даних "не можна повністю виключити наявність зв’язку між цими випадками [розвитку тромбів] та вакциною", і регулятор продовжить відстежувати такі тенденції - але ще раз наголосила, що вакцину можна вважати безпечною та ефективною для захисту від ризиків, пов’язаних з коронавірусом. 

Керівниця комітету з безпеки вакцин Сабін Штраус сказала, що експерти не побачили проблем із якістю вакцини чи якоїсь окремої партії. 

За її словами, ризик розвитку тромбів не є вищим після вакцинації, ніж за її відсутності, і ті випадки, які змусили деякі країни призупинити використання, були надзвичайно рідкісними - враховуючи, що вакциною зробили вже понад 20 млн щеплень.

Нагадаємо, після повідомлень про розвиток тромбів у пацієнтів, щеплених вакциною AstraZeneca, включно з летальними випадками, щонайменш 13 країн ЄС призупинили її використання до завершення розслідування.

Детальніше про це у статті: Паніка навколо AstraZeneca: чому країни ЄС відмовляються від вакцини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.