Єврокомісія посилила механізм для контролю експорту вакцин

Середа, 24 березня 2021, 14:35

Єврокомісія посилила механізм, що дозволяє блокувати експорт вакцин, додавши у нього критерії взаємності і пропорційності.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на повідомлення пресслужби Єврокомісії.

Зміни передбачають, що під час погодження експорту будуть враховувати не лише його вплив на виконання компаніями контрактних зобов’язань перед ЄС, а й принципи взаємності та пропорційності. 

Лондон звинуватив ЄС у брехні в суперечці з приводу експорту вакцин

Принцип взаємності означає врахування того, чи країна призначення обмежує експорт вакцин від коронавірусу або компонентів для їхнього виробництва, що виробляються на її території.

Принцип пропорційності передбачає врахування ситуації в країні призначення - епідемічної ситуації та показників вакцинації від коронавірусу, а також доступність вакцин для цієї країни.

"ЄС - єдиний великий виробник в Організації економічного співробітництва та розвитку, що експортує вакцини у великих обсягах до десятків країн. Але дорога має бути відкритою в обох напрямках… Ми хочемо забезпечити своєчастні і достатні поставки для населення ЄС", - зазначила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Попри те, що ЄС є одним зі світових осередків поширення коронавірусу, ЄС є і найбільшим експортером вакцин. Якщо взяти, наприклад, Британію - лише з часу запровадження системи погодження експорту туди було експортовано близько 10 млн доз із ЄС, і нуль доз - з Британії до ЄС", - зазначив на пресконференції віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. 

Контроль за експортом тепер поширюватиметься ще на 17 країн, для яких раніше зробили виняток: Вірменію, Азербайджан, Грузію, Білорусь, Боснію та Герцеговину, Північну Македонію, Сербію, Чорногорію, Ізраїль, Йордан, Ліван, Лівію, Ліхтенштейн, Швейцарію, Норвегію та Ісландію - для кращого розуміння загальної картини з торгівлею вакцинами. 

Водночас, ЄС зберігає виняток з цього механізму для вакцин, які постачаються як гуманітарна допомога у рамках платформи COVAX до 92 країн з середнім та низьким рівнем достатку.

У повідомленні Єврокомісії зазначають, що з початку застосування контролю експорту заблокували лише одну поставку - тоді як на 380 інших дозвіл дали. Їхній загальний обсяг складав 43 млн доз, вакцини призначалися для 33 країн світу. 

Найбільше вакцин експортували до Британії - близько 10,9 млн доз, Канади - 6,6 млн доз, Японії - 5,4 млн доз, Мексики - 4,4 млн доз, Саудівської Аравії - 1,5 млн, Сінгапуру - 1,5 млн, Чилі - 1,5 млн, Гонконгу - 1,3 млн, Південної Кореї та Австралії - по 1 млн. 

Нагадаємо, ЄС офіційно запровадив експортний контроль за вакцинами в кінці січня. Згодом країни ЄС домовились про продовження контролю експорту вакцин проти коронавірусу до кінця червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.