КС Вірменії визнав неконституційною кримінальну статтю, за якою звинувачують експрезидента

П'ятниця, 26 березня 2021, 17:43

Конституційний суд Вірменії визнав не відповідною двом статтям Конституції статтю Кримінального кодексу республіки, за якою обвинувачується колишній президент країни Роберт Кочарян.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsAm.

"Розглянувши заяви, Конституційний суд Республіки Вірменія постановив визнати статтю 300.1 КК РА такою, що суперечить статтям 78-79 Конституції і недійсною. Відповідно до частини 2 статті 170 Конституції дане рішення остаточне і набуває чинності з моменту його оголошення", - сказав глава КС Арман Діланян.

Стаття 300.1 Кримінального кодексу Вірменії передбачає тюремне покарання за "повалення конституційного ладу".

На думку адвокатів Кочаряна, кримінальне переслідування проти Кочаряна має бути припинено.

У червні 2020 року Кочаряна відпустили під заставу в розмірі 2 млрд драмів ($4,1 млн).

Експрезиденту Кочаряну і іншим фігурантам "справи 1 березня" Сейрану Оганяну, Юрію Хачатурову і Армену Геворкяну пред'явлені звинувачення в поваленні конституційного ладу у Вірменії (у справі про заворушення 1-2 березня 2008 року). Кочарян також звинувачується в отриманні хабаря в особливо великих розмірах (по іншій кримінальній справі).

Вірменська опозиція на чолі з першим президентом Левоном Тер-Петросяном, який балотувався на президентських виборах 19 лютого 2008 року і програв їх, проводила з 20 лютого в центрі Єревана мітинги, висловлюючи невдоволення підсумками голосування.

Акції протесту вилилися 1-2 березня 2008 року в заворушення і зіткнення мітингувальників з силами правопорядку, в результаті яких загинули десять осіб, понад 200 були поранені.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.