Десант глав МЗС ЄС готує візит до Грузії - вирішувати політичну кризу

Понеділок, 12 квітня 2021, 11:31

Міністри закордонних справ шести європейських країн планують відвідати Тбілісі в кінці квітня для допомоги у вирішенні затяжної політичної кризи. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Эхо Кавказа".

Імовірно, готуються візити глав зовнішньополітичних відомств Литви, Латвії, Естонії, Швеції, Польщі та Франції, стало відомо телеканалу "Мтаварі" від власного джерела.

Грузія готується повернути до Києва посла, якого відкликали торік через дії Саакашвілі

Лідер опозиційної партії "Лело для Грузії" Мамука Хазарадзе частково підтвердив цю інформацію. 

За його словами, вже точно відомо, що в Грузію найближчим часом прибуде глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

Візитам міністрів буде передувати спеціальна заява президента Європейської Ради Шарля Мішеля щодо ситуації в Грузії, зазначило джерело. Телеканал додає, що відновлення переговорів членів правлячої партії "Грузинська мрія" і опозиції - це вже вирішене питання, при цьому поки не ясно, хто буде виступати посередником між сторонами: представник Шарля Мішеля дипломат Крістіан Даніельсон чи хтось інший.

Політична криза в Грузії триває вже майже п'ять місяців. Після парламентських виборів 31 жовтня 2020 року засідання парламенту відвідують тільки шестеро з шістдесяти опозиційних депутатів.

ЄС розкритикував Грузію за поспішне схвалення нових правил відбору суддів

За особистою вказівкою глави Євроради Шарля Мішеля дипломат Крістіан Даніельсон в березні двічі відвідав Тбілісі для сприяння у врегулюванні кризи. Він провів кілька зустрічей як з представниками влади, так і опозиції, проте зусилля Брюсселя не принесли ніяких результатів.

Опозиція відмовляється визнавати підсумки виборів і вимагає нового голосування. 

Ще одна принципова вимога опозиції - звільнення з ув'язнення лідера "Єдиного національного руху" Ніки Мелії та співвласника опозиційного телеканалу "Мтаварі архі" Георгія Руруа, яких опозиція називає політичними в'язнями.

Детальніше читайте у статті Грузинський виклик для Заходу: що заважає перемир'ю між партією Саакашвілі та владою

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.