ЄC засудив погрози РФ на адресу Чехії, повністю підтримав дії Праги

Четвер, 22 квітня 2021, 09:24

ЄС засудив непропорційну реакцію і подальші погрози Росії на адресу Чехії у зв'язку з нещодавньою висилкою дипломатів через справу підриву на складі боєприпасів у 2014 році у Врбетице.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві глави дипломатії ЄС Жозепа Борреля, оприлюдненій 21 квітня.

Боррель наголосив, що ЄС рішуче засуджує незаконну діяльність на території Чехії, яка спричинила вибухи на складі боєприпасів у Врбетице в 2014 році та призвела до смерті двох чеських громадян, серйозної загрози для цивільного населення і величезного матеріальному збитку.

"ЄС вкрай серйозно ставиться до висновків чеської влади, що ґрунтуються на великих розслідуваннях, про те, що ці дії вчинили офіцери російської військової розвідки ГРУ", - підкреслив Боррель.

Він зауважив, що ЄС глибоко стурбований усіма грубим порушенням міжнародного права і суверенітету Чехії, а також будь-якими подібними діями, спрямованими проти будь-якої держави-члена ЄС.

"Росія повинна утримуватися від діяльності, яка загрожує безпеці і стабільності в Європі і суперечить міжнародним зобов'язанням Росії", - зазначив топ-дипломат ЄС.

Європейський Союз висловлює повну солідарність з Чехією, підтримує дії, вжиті її владою до тепер, і готовий підтримати її подальші зусилля щодо притягнення винних до відповідальності, наголосив дипломат.

"ЄС засуджує непропорційну реакцію і подальші погрози Російської Федерації на адресу Чехії. Підривні дії російських спецслужб проти інтересів і безпеки ЄС та його держав-членів будуть і надалі за необхідності зустрічати тверду рішучість, в тому числі на рівні Європейського Союзу", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині Чехії та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів. Лише за 6,5 років керівництво чеського уряду офіційно звинуватило Росію в організації цієї диверсії.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

21 квітня Чехія поставила ультиматум Росії і вимагає повернути до Москви всіх висланих дипломатів.

Читайте більше у статті: Російський вибух: як "Петров і Боширов" надовго зіпсували відносини Чехії з РФ або дивіться наш відеоблог щодо того, як працюють російські агенти у Чехії та ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.