Литва обговорює можливість висилки дипломатів РФ із солідарності з Чехією

Четвер, 22 квітня 2021, 10:35

Литва разом з союзниками веде консультації про можливу висилку з країни співробітників російської дипмісії для вираження солідарності з Чехією.

Про це заявила старша радниця Литви з питань зовнішньої політики Аста Скайсгіріте, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

"Президент повністю підтримує зусилля Чехії щодо скорочення присутності іноземної військової розвідки на території країни НАТО, і, звичайно, висловлює солідарність з тими діями, до яких вдався чеський уряд", - заявила в четвер радник в інтерв'ю радіостанції LRT.

ЄC засудив погрози РФ на адресу Чехії, повністю підтримав дії Праги

"Чеський уряд попросив про солідарність партнерів по НАТО і ЄС, зараз по дипломатичних каналах йдуть консультації про те, як було б краще висловити цю солідарність всім разом", - сказала радниця президента Гітанаса Науседи.

Скайсгіріте сказала, що вибух в Чехії і спроба отруїти Скрипалів у Британії є шокуючими діями Росії. "Шокує те, що ці операції проводяться на території країн Євросоюзу і НАТО", - зазначила вона.

Нагадаємо, Чехія розраховує пізніше цього тижня обговорити з партнерами по НАТО можливі скоординовані дії проти Росії.

Чехія звинуватила РФ у організації вибуху, що стався 16 жовтня 2014 року на складах озброєння у східній частині країни та призвів до численних руйнувань і загибелі двох місцевих жителів.

У зв’язку з цим Прага вирішила вислати 18 російських дипломатів, вони вже покинули країну. У відповідь Росія оголосила 20 співробітників посольства Чехії в Москві персонами нон грата.

21 квітня Чехія поставила ультиматум Росії і вимагає повернути до Москви всіх висланих дипломатів.

Дивіться наш відеоблог щодо того, як працюють російські агенти у Чехії та ЄС:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.