Байден першим з президентів США визнав геноцидом винищення вірмен турками

Субота, 24 квітня 2021, 20:37

Президент США Джо Байден, попри неуникне загострення у відносинах з Туреччиною, оголосив, що масове вбивство вірмен на початку 19-го сторіччя в Оттоманській імперії мало статус геноциду.

Як повідомляє "Європейська правда", він заявив про це в суботу у публічному зверненні.

Заява Байдена була оприлюднена з нагоди 106-ї річниці початку різанини. Цією датою вважають 24 квітня 1915 року.

"Щороку цього дня ми згадуємо про тих, хто загинув під час геноциду вірмен за оттоманської доби, а також підтверджуємо своє прагнення, щоби подібне звірство ніколи не повторилося", - заявив він.

"... ми дивимося у майбутнє, у світ, який ми будуємо для наших дітей; у світ, в якому немає плям від такого зла як фанатизм та нетолерантність, де є повага до прав людини, а всі люди здатні прожити життя у гідності та безпеці", - йдеться у зверненні президента США.

Заява президента США не стала несподіванкою для турецької влади – останні кілька днів джерела повідомляли про плани такого визнання. Попри те, що Байден у виступі не поклав відповідальність за події того часу на сучасну Туреччину, його заява викликала обурення Анкари.

Очільник МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що слова Байден "базуються лише на популізмі" та назвав подібні заяви "найбільшою зрадою миру та справедливості".

Очікується, що американське визнання спричинить новий виток напруженості між США та Туреччиною, які є союзниками у НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.