МЗС Болгарії викликало російського посла

Четвер, 29 квітня 2021, 08:53

Глава МЗС Болгарії Катерина Захарієва заявила, що посла РФ у Софії викликали до міністерства для серйозної розмови.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на болгарський канал NOVA TV.

"Ми проведемо дуже серйозну розмову з послом Росії в Болгарії. Сама розмова в дипломатії також є дією. Ми реагуємо щоразу, коли порушуються інтереси Болгарії. Звичайно, будуть дії. Ми все проаналізуємо і оголосимо наше рішення найближчим часом", - сказала Захарієва.

Напередодні прокуратура Болгарії заявила, що бачить підстави для припущення про зв’язок між спробою отруїти торговця зброєю Еміліана Гебрева і вибухами на військових складах у Болгарії та Чехії і причетність до цих інцидентів громадян РФ.

"Ми хочемо розвивати туризм з Росією і мати рівноправні відносини, але це не повинно відбуватися ціною національної безпеки Болгарії", - сказала глава МЗС Болгарії.

За її словами, вибухи на фабриках боєприпасів у країні не могли статися без відома на найвищому рівні в Росії.

"За останні півтора року ми вислали багато російських дипломатів. Ми реагуємо щоразу, коли вважаємо, що на території Болгарії відбуваються неприйнятні та ворожі дії", - заявила Захарієва.

"Ми не зацікавлені в розриві дипломатичних відносин з Росією. Ми не передбачаємо відкликання послів. Це не в інтересах Болгарії", - додала вона.

Болгарська прокуратура звинуватила трьох росіян в замаху на Гебрева в 2015 році з використанням речовини, дуже схожої на "Новічок". Серед них був російський шпигун Денис Сергєєв, який нібито подорожував під вигаданим ім'ям Сергія Федотова і, як з'ясувалося, мав зв'язок зі справою Сергєя Скрипаля.

Читайте також: Російський вибух: як "Петров і Боширов" надовго зіпсували відносини Чехії з РФ

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.