ЄС готовий обговорити зняття патентного захисту з вакцин від COVID-19 

П'ятниця, 7 травня 2021, 09:18

Європейський Союз готовий розглянути пропозицію США обговорити скасування патентного захисту вакцин проти COVID-19.

Таку заяву озвучила глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на EUobserver.

"Європейський Союз також готовий обговорити будь-яку пропозицію, яка допоможе вирішити кризу ефективним і прагматичним чином, і тому ми готові обговорити, як пропозиція США про відмову від захисту інтелектуальної власності щодо вакцин може допомогти в досягненні цієї мети", - заявила фон дер Ляєн у своїй промові в Європейському університетському інституті Флоренції.

США сигналізували готовність допомогти Україні з вакцинами - МЗС

Водночас вона додала, що головним пріоритетом ЄС, як і раніше, є "нарощування виробництва для досягнення глобальної вакцинації".

Зняття патентного захисту з вакцин може дозволити біднішим країнам масово виробляти препарати-синоніми запатентованих вакцин.

Заява фон дер Ляєн прозвучала наступного дня після того, як адміністрація президента Байдена різко змінила позицію США, підтримавши відмову від прав інтелектуальної власності на вакцини проти COVID-19.

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав відмову від  патентного захисту вакцин проти коронавірусу одним з можливих засобів збільшення виробництва і доступу до вакцин.

США заявили, що підтримують переговори у Світовій організації торгівлі для досягнення глобального згоди щодо цього питання.

Румунія надасть Україні та Молдові по 100 тисяч доз вакцини AstraZeneca

Генеральний директор ВООЗ Тедрос Аданом Гебреісус назвав зміну позиції США "монументальним моментом у боротьбі проти COVID-19".

Водночас виробники ліків, які втрачають дохід через позбавлення патентних прав на вакцини проти COVID-19, та інші критики знайшли недоліки в цій пропозиції, пише агентство Reuters.

За їхніми словами, через складність виробництва вакцин вільного доступу до інтелектуальної власності недостатньо для негайного збільшення виробництва препаратів. Компанія Moderna відмовилася від своїх патентних прав в жовтні, а в четвер заявила відсутність компаній, здатних швидко зробити аналогічну вакцину і отримати на неї дозвіл.

Німеччина відкинула цю ідею, заявивши, що глобальна нестача вакцин пов'язана з обмеженими виробничими потужностями і стандартами якості, а не з проблемами патентного захисту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: