В МЗС обіцяють Лукашенку санкції у разі запуску рейсів до окупованого Криму

Середа, 2 червня 2021, 15:46

Запуск Білоруссю авіарейсів до окупованого Криму неминуче призведе до запровадження Україною санкцій.

Як повідомляє "Європейська правда", про це у коментарі агенції "Укрінформ" заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Вона зазначила, що в МЗС взяли до відома слова Александра Лукашенка щодо можливого відкриття авіарейсів до Криму. 

Лукашенко натякнув на готовність визнати ОРДЛО

"Ми діятимемо миттєво проти будь-яких спроб легітимізувати окупацію Криму Росією, проти будь-яких намагань нав’язати контакти з так званими "ЛНР" чи "ДНР". І якщо хоч один літак білоруської авіакомпанії опиниться на території окупованого Криму, санкції будуть неминучі з усіма негативними наслідками", - наголосила Джапарова.

Вона підкреслила, що усю відповідальність за наслідки для громадян Білорусі санкцій та обмежень, застосованих низкою країн світу, включно з Україною, слід покладати на Александра Лукашенка, який своїми діями перетнув "червону лінію" щодо поводження з власними громадянами, громадянами інших країн та нормами міжнародного права. 

Джапарова також наголосила, що рішення обмежити повітряне сполучення з Білоруссю - не політичне, а безпекове, тому що білоруська влада стала непередбачуваною у своїх діях.

"Цю "канітель і провокації", як висловився Лукашенко, затіяла не Україна, а сама білоруська влада, очевидно, за сценарієм Кремля. Чим в міцніші обійми Путіна потрапляє Лукашенко, тим менше шансів у Білорусі залишатися справді незалежною і суверенною державою. Від необдуманих і провокаційних дій Лукашенка уже страждають звичайні білоруси, які є нам дуже близькі. Ми з великою повагою до них ставимося і солідаризуємося з їхніми зусиллями відстояти власні права і свободи. Є міжнародне право, згідно з яким Крим і Донбас - це Україна.

У Білорусі заявили, що міжнародним рейсам "небезпечно" літати над Україною

Росія брутально порушила міжнародне право, окупувавши Автономну Республіку Крим і розв’язавши агресію на сході України... Якщо Лукашенко хоче розділити цю відповідальність з Путіним на одній лаві підсудних в Гаазі і ще більше посилити власну міжнародну ізоляцію, це, звичайно, його особистий вибір, але, переконана, не вибір дружнього Україні білоруського народу", - зазначила Еміне Джапарова.

Нагадаємо, після інциденту з примусовою посадкою у Мінську транзитного рейсу Ryanair задля арешту опозиційного блогера низка країн, включно з Україною, зупинили авіасполучення з Білоруссю та закрили своє небо для білоруських літаків. 

Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко на останній зустрічі з президентом РФ Владіміром Путіним попросив його допомогти із запуском авіарейсів, якими б білоруси могли потрапити в окупований Крим через Росію, а в профільному відомстві заявили, що поскаржаться на Україну в ICAO

Читайте також За крок до неповернення: чому санкційна війна з Білоруссю є неминучою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.