Глава МЗС Німеччини закликав унеможливити блокування рішень ЄС вето однієї країни

Понеділок, 7 червня 2021, 15:46

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас висловився за усунення можливості вето, яким володіє кожна з країн-членів ЄС, щоб це не могло блокувати рішення Євросоюзу. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AFP.

"Ми не можемо допустити ситуацій, коли нас "беруть у заручники" ті, хто паралізує зовнішню політику ЄС своїми вето. Ті, хто так робить, граються зі згуртованістю Європи. Скажу прямо: вето має зникнути, навіть якщо це означає, що ми можемо опинитися у меншості", - заявив він на брифінгу у Берліні. 

Правила ЄС передбачають, що окремі рішення, зокрема щодо податків і питань зовнішньої політики, мають прийматися одностайно. Відтак навіть одна країна своїм вето може заблокувати, затримати або пом’якшити позицію всього блоку. 

Зокрема, так неодноразово вчиняла Угорщина. У квітні вона заблокувала заяву ЄС з критикою китайського закону про безпеку в Гонконзі, 18 травня відмовилася приєднатися до 26 інших міністрів закордонних справ у заклику до перемир'я в ізраїльсько-палестинському конфлікті, а далі заявила, що не може схвалити угоду ЄС про торгівлю і розвитку з країнами Африки, Карибського басейну і Тихого океану, тому що це призведе до збільшення числа мігрантів в блоці.

Після цього неназваний співрозмовник у дипломатичних колах повідомив ЗМІ, що у ЄС розглядають можливість почати робити заяви від імені 26 країн-членів, а не всіх 27.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.