Сейм Литви проголосив гібридною агресією потоки нелегальних мігрантів через Білорусь

Вівторок, 13 липня 2021, 15:14

Сейм Литви проголосив зростання потоку нелегальних мігрантів з території Білорусі гібридною агресією.

Як повідомляє "Європейська правда" з посиланням на BNS, таку резолюцію парламент підтримав у вівторок, 13 липня. 

"За" резолюцію проголосували 56 депутатів Сейму, "проти" - 2,  24 - опозиційні "аграрії" - утримались.

Єврокомісія надасть Литві 10 млн євро у зв’язку з напливом мігрантів через Білорусь

У ній проголошують, що організовані потоки нелегальних мігрантів з третіх країн використовуються для дестабілізації ситуації у Литві.

"Цю гібридну агресію можуть розвинути і використати як основу для нових загроз у конктексті масштабних військових навчань "Запад", - зазначають у тексті. 

Парламентарі пропонують уряду посилити кордон з Білоруссю і якнайшвидше збудувати додаткову фізичну огорожу по всьому периметру (зазначимо, такі рішення вже анонсували). 

Також депутати закликають встановити і притягнути до відповідальності та накласти санкції на фізичних та юридичних осіб з Білорусі, які є співорганізаторами прибуття нелегальних мігрантів до Литви. 

Також резолюція пропонує визначати мігрантів, які незаконно перетнули кордон (крім жінок з малими дітьми, вагітних, людей з інвалідністю і дітей до 16 років) особами, які є потенційними учасниками гібридної атаки, якщо не буде доведено протилежне, і до них будуть застосовані інакші умови утримання. 

Глава МЗС Литви: офіційні організації Білорусі беруть участь у перевезенні мігрантів

Паралельно пропонується запустити інформкампанію у країнах походження більшості мігрантів, щоб стримати тих, хто думає скористатись такою можливістю, і шукати способи повернути мігрантів додому. 

Якщо потік нелегальних мігрантів продовжиться і посилиться, резолюція пропонує почати консультації у рамках НАТО і розглядати ситуацію як загрозу для територіальної цілісності, політичної незалежності і безпеки Литви. 

Сейм також закликає країни ЄС, Єврокомісію та інші органи блоку надати Литві усю можливу підтримку для реагування на цю ситуацію. 

Нагадаємо, в останній місяць Литва потерпає від безпрецедентної кількості нелегальних мігрантів з Близького Сходу та Африки, що прибувають через територію Білорусі. 2 липня у зв’язку з ситуацією з мігрантами Литва оголосила режим екстремальної ситуації національного масштабу.  

В уряді Литви вважають збільшення числа нелегалів організованою акцією режиму Лукашенка за жорстку позицію Вільнюса щодо репресій проти інакодумців у Білорусі та підтримку білоруської опозиції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.