ЄС і США привітали ухвалення ключових законів для судової реформи

Середа, 14 липня 2021, 15:46

Європейський союз та Сполучені Штати привітали ухвалення парламентом законів про реформування Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у заяві, опублікованій Представництвом ЄС в Україні.

"Важливий день для майбутнього української судової системи! Євросоюз та США вітають ухвалення Верховною радою законопроєктів 5068 і 3711-д, які реформують ВРП і відновлюють ВККС за широкої міжпартійної підтримки і за потужної підтримки президента України", - йдеться у заяві.

"Ці закони допоможуть прокласти шлях до відновлення судової системи, що базується на принципах доброчесності й професійності. ЄС і США готові підтримувати українських партнерів задля успішного впровадження цих законів, які відроджують довіру громадян й інвесторів до судочинства в Україні", - зазначається в заяві.

У середу Верховна рада прийняла в цілому законопроєкт щодо реформування Вищої ради правосуддя №5068 з усіма критично важливими правками, в тому числі з ключовим голосом незалежних міжнародних експертів в Етичній раді.

Днем раніше Верховна Рада підтримала законопроєкт №3711-д з пропозиціями президента України про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, залишивши ключовий голос у Конкурсній комісії до ВККС за міжнародними експертами.

Нагадаємо, в середині червня посли країн Групи семи та ЄС звернулися до президента Володимира Зеленського з персональним листом, в якому переконували його у необхідності внесення змін до законопроєктів  щодо реформування Вищої ради правосуддя (ВРП) та Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС).

Детальніше читайте у статті - Від аргументів до компліментів: як G7 намагається зупинити судову катастрофу в Україні

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.